2016. szeptember 13.

Az alingsas-i családi házban életre kelt a természetes fény

Az alingsas-i családi házban életre kelt a természetes fény

Egy új otthon tervezésekor alapvető követelmény az egészséges és komfortos körülmény, a természetes fény és friss levegő biztosítása a lakók számára. A napfény bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre, a produktivitásra, a gyerekek tanulási képességeire, valamint az általános közérzetre. A lakásba beáramló friss levegő létfontosságú az egészséges beltéri klíma megteremtéséhez, hiszen segítségével csökkenthető a különböző forrásokból – például az elektronikai berendezések és a háztartási vegyi áruk használatából – származó toxikus anyagok által jelentett kockázat, ezen keresztül pedig az allergiás megbetegedések veszélye.

A svéd kisvárosi ház tulajdonosai arra vágytak, hogy több természetes fény és friss levegő jusson otthonukba, ennek jegyében kezdődtek meg a felújítások. Az átalakításnál fontos szempont volt a természetes fényviszonyok optimalizálása, az energiahatékonyság és a változatos térkihasználás lehetőségének biztosítása. Ebből kifolyólag VELUX tetőtéri ablakokat építettek be – normál magasságban és a tetőgerinchez közelebb egyaránt –, amelyek természetes fénnyel árasztják el a ház mindkét szintjét. A világítási tényező elemzése a VELUX Daylight Visualizer – kifejezetten a benapozáshoz kapcsolódó tervezési és elemzési feladatok támogatására szolgáló – szoftverrel készített szimulációk segítségével történtek.

Az alingsas-i családi házban életre kelt a természetes fény Az alingsas-i családi házban életre kelt a természetes fény

A lépcsőtér fölötti tetőtéri ablakon keresztül gazdagon árad be a fény, a földszint jelentős részét is megvilágítva. A tetőtérben lévő szobák fürdenek a napfényben, hangulatos, kellemes életteret kínálva.

Az alingsas-i családi házban életre kelt a természetes fény

A felújításnál nagy kihívás volt a dupla belmagasságú, északi tájolású nappali, ahol kiegyensúlyozatlanok voltak a természetes fényviszonyok – ez azonban már a múlté, mára a központi térbe oldalról a homlokzati ablakokon, illetve felülről a tetősíkba épített VELUX ablakokon keresztül érkezik természetes fény, ami átjárja a helyiséget, és a szomszédos tereket is megvilágítja. A természetes szellőzés automatikus vezérléséről és a beltér klímájának szabályozásáról az io-homecontrol automatikus vezérlőrendszere gondoskodik. A rendszer az összes stratégiai pozícióban elhelyezett VELUX tetőtéri ablakot vezérli, beleértve az árnyékolást is, mely a napfény menynyiségét és a hőmérsékletet szabályozza. A tetőtérben kialakított szobákban – melyek korábban sötétek és nyomasztóak voltak – VELUX tetőtéri ablakok gondoskodnak a megfelelő mennyiségű természetes fényről és a kilátásról.

A korábban nagyon keskeny és élettelen fürdőszoba karaktere is teljesen megváltozott a két nagyméretű tetőtéri ablak beépítésével, melyek az esőre automatikusan bezáródnak.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog