2019. január 04.

Betonkupola felújítása vízhatlan bevonatszigeteléssel

Betonkupola felújítása vízhatlan bevonatszigeteléssel

Az Enterol Kft. szakembereit 2016-ban keresték meg a Nemesvámosi Református Templom kupolájának felújítása kapcsán. A kupola betonfelülettel készült, melyen az idők során többször végeztek vízzáró felületképzést – kisebb-nagyobb sikerrel.

A felújítandó felületen jól láthatóak voltak a korábbi kent szigetelések nyomai, repedezett, töredezett, hiányos felülettel. A feladat a betonkupola csapadékvíz elleni szigetelése és egyben a szerkezetbe korábban bejutott nedvesség eltávozásának biztosítása volt, de a megjelenés is számított, ezért a megrendelő az eredeti betonozott felülethez legjobban hasonlító RAL 7030 szín mellett döntött.

Betonkupola felújítása vízhatlan bevonatszigeteléssel Betonkupola felújítása vízhatlan bevonatszigeteléssel

A feladathoz legalkalmasabb szigetelőanyag a háromkomponensű, poliésztergyanta alapú Kemperol V210. A nagyjából 80 m2-es, sűrűn tagolt, íves felülethez jól igazodik a poliészter filc beágyazású folyékony műgyanta szigetelés, jó páraáteresztő képességének köszönhetően pedig a szerkezetben rekedt víz is el tud távozni.

Betonkupola felújítása vízhatlan bevonatszigeteléssel

A Kemperol termékek ellenállnak a nagy hőingadozásoknak, UV-állók, hosszú időn keresztül megőrzik rugalmasságukat, és mechanikai védelmet nyújtanak a felületnek. Az állványzatról és a felület előkészítéséről a megrendelő gondoskodott; a felújítás körülbelül 2 hétig tartott. A kivitelezést csak a néha megerősödő szél akadályozta, a munkakörülmények megfelelőek voltak. A munka átadásával hosszú időre megoldódott a nehezen megközelíthető részek tartós védelme, és nem csorbult a részletgazdag megjelenésből adódó esztétikai élmény sem.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo