2017. április 21.

Betontechnológiai attrakció Mohácson

Betontechnológiai attrakció Mohácson

2016 egyik legnagyobb Baranya megyei zöldmezős beruházása a Mohács mellett mintegy 20 milliárd forintból megépült vágóhíd volt. Az eredmény egy, a legkorszerűbb technológiával működő sertésvágó-, csontozó- és daraboló-üzem, amely betontechnológiai szempontból sem elhanyagolható különlegességgel büszkélkedhet.

A komplexum építtetője az „MCS” Vágóhíd Zrt., a tervezői munkák az Óbuda Építész Stúdió Kft.-nek, valamint az ATP Innsbruck Planungs GmbH Magyarországi Fióktelepének köszönhetők. A 2015 nyarán kezdődött és 2016. november 30-án átadott projekten pedig olyan kivitelező cégek dolgoztak, mint a Veolia Zrt., a Market Zrt., a Hírös-Róna Zrt., a Hungarian Project Kft., az Ok Bau Kft. vagy a Moratus Kft.

Betontechnológiai attrakció Mohácson

A vágóhíd megépítéséhez szükséges transzportbeton-termékek kizárólagos beszállítója a Duna-Dráva Cement Kft. Mohácsi Betonüzeme volt, amely útbetonokat és különböző szerkezeti betonokat, pilléreket, ipari padlókat is készített.

Betontechnológiai attrakció Mohácson

Az építés során mindösszesen 30.000 m3 betont használtak fel a kivitelezők, 8.600 tonna cementre és 60.000 tonna adalékanyagra volt szükség az alapanyag előállításához. CKT-4-es típusú betonból megközelítőleg 6.000 m3-re volt szükség, amely zúzottkő alapanyagú, minimális cementadagolással készülő, földnedves konzisztenciájú beton, amelyet útalapként építettek be a munkálatok során. A komplexum területén az utak fokozott terhelésnek vannak kitéve, ezért a felületre aszfaltburkolat helyett CP4/2,7-22-F2 útbeton került, amelyből 7.500 köbméternyit szállított a DDC mohácsi üzeme. Ez a bazaltbeton légbuborékképző adalékszerének köszönheti fokozott fagyállóságát és ellenálló képességét.

A telep ipari padlói C25/30-16/F3 típusú betonból készültek, acélszál erősítéssel, amely a hajszálrepedések kialakulásának megakadályozásában játszik fontos szerepet. Az ipari padló felső részének felcsiszolásával a felület kopásállóságának növelését és nagy kopásállósággal rendelkező kéreg képződését segítették elő, amely így az erőteljesebb igénybevételnek is jobban ellenáll, mindamellett esztétikus is.

Betontechnológiai szempontból a projekt különlegessége, hogy a speciális betonfelületek kialakításakor olyan betontermékek gyártására is szükség volt, amelyek maximális mértékben ellenállnak a rendszeres savval, vérrel, zsírral vagy éppen sóval érintkezés eróziós hatásainak.

A komplexum Mohács külterületén, a 0145/021 helyrajzi szám alatt tekinthető meg.

Betontechnológiai attrakció Mohácson

Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minőségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb eső betonüzemünket!

www.duna-drava.hu/hu/betonuzemeink

(x)

Mentés

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog