2012. április 03.

Bezár a balatonfűzfői polisztirolhabgyár

Bezár a balatonfűzfői polisztirolhabgyár

A The Dow Chemical Company azt tervezi, hogy bezárja balatonfűzfői styrofoam (polisztirolhab) üzemét - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel. Az üzem bezárásának szándékát "az építőiparban uralkodó folyamatosan pangó piaci viszonyok, valamint a gazdasági válság hatására az építőiparban bekövetkezett drámai keresletcsökkenés váltották ki".

A vállalat a magyar jogszabályoknak megfelelően fog eljárni és megkezdi a konzultációt a munkavállalókkal, akiket már értesítettek a gyárbezárás tervéről.

Céginformációs adatok szerint a Dow Chemical 1989 júniusában hozta létre első cégét Magyarországon Donichem Vegyipari Kft. néven. 1992-től tevékenységét Dow Hungary néven folytatta.

A 2010. évet átfogó mérlegbeszámoló szerint a Dow Hungary Vegyipari Kft. nettó árbevétele 7,2 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye 632 millió forint, saját tőkéje 3,4 milliárd forint. Bár létszámadatot nem tartalmaz a mérleg, az MTI információja szerint a balatonfűzfői gyártelepen dolgozók száma 60-70 fő.

A Dow Chemical anyavállalat hétfőn közölte, hogy több üzemét bezárja, az amerikai Illinois államban, továbbá Magyarországon, Portugáliában és Brazíliában.

Az amerikai vállalat évi 250 millió dollárt tervez megtakarítani részben az intézkedéstől, aminek a következtében összesen 900 dolgozónak mondanak fel.

Az üzembezárások 350 millió dollár egyszeri kiadást jelentenek majd a cégnek.

Rebecca Bentley, a Dow Chemical szóvivője azt mondta, hogy Magyarországon és Portugáliában "nagyon gyengék a piaci feltételek, és kedvezőtlenek a gazdasági kilátások."

A Dow Chemical világszerte 52 ezer embert foglalkoztat.

(Forrás: MTI)

hírlevél-feliratkozás

épjog