Peri01

2017. április 04.

Construma 2017 – állásbörzével kívánják enyhíteni az építőipari munkaerő-problémákat

Construma 2017 – állásbörzével kívánják enyhíteni az építőipari munkaerő-problémákat

Idén április 5. és 9. között rendezik meg a régió legnagyobb otthonteremtési és építőipari kiállítási csokrát a Budapesti Vásárközpontban. Hat pavilonban és a vásárközpont összes szabad területén több mint 20 ezer négyzetméteren, 17 országból csaknem 700 kiállító várja a látogatókat.

 

A Construma „otthonteremtési csokor" az idén az alábbi témákból áll össze: az építőipar (Construma) mellett a lakberendezés és dizájn (OtthonDesign), a kerttervezés, kertépítés (Construma Kert), és a fűtés, szellőzés, klíma, megújuló energia (Hungarotherm/Reneo). Az idei év két fontos újdonsága a Jövő otthona projekt és a Construma-Ranstad állásbörze, amely segítség lehet az építőiparban tapasztalt munkaerő gondokra.

A 36. Construmára minden eddiginél több, csaknem hétszáz kiállító jelentkezett. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy január végéig szinte teljesen megteltek a pavilonok kiállítókkal. A tavalyi rekordszámú látogató után idén is legalább 60 ezer vendégre számítanak a szervezők.

A Construma idei partnerországa India, az ország két pavilonban több mint 300 négyzetméteren jelenik meg. India mellett Ausztria, Csehország, Kína és Taiwan is nemzetközi kollektív bemutatkozással készül.

Az első három nap – szokás szerint a szakmáé (a részvevők regisztrációval vehetnek részt a szakmai programokon), a hétvége pedig az építkező, felújító nagyközönségé.

Magyarországon 2008 és 2016 között csaknem 36 ezerrel csökkent a munkavállalók száma, 12 ezren dolgoznak külföldön regisztráltan, ám a becslések szerint további 30 ezren nem regisztrált módon végeznek munkát más országokban. A Hungexpo ezért szervez állásbörzét a Ranstaddal, a világ második legnagyobb humán erőforrás tanácsadójával közösen. Ezen nemcsak állásajánlatokkal, hanem tájékoztatással, előadásokkal is készülnek az álláskeresés, önéletrajz-írás és állásinterjú témákban. A felnőttek mellett a szakiskolás vagy felsőoktatásban végzős diákok elhelyezkedéséhez és az arra való felkészüléshez is segítséget nyújtanak. A kiállításon kiemelt hangsúlyt kap az otthonteremtéshez kapcsolódó szakmák népszerűsítése és a diákok munkaerőpiaci orientálása.

Újdonság a Jövő Otthona projekt, mely a LOSZ lakberendezői által megtervezett enteriőrökben, interaktív módon szemlélteti, hogy az okos otthon költséghatékony, kényelmes és nagyon „trendi". Különlegessége, hogy egy eszközről lehet majd irányítani a helyiségekben elhelyezett különböző vezérlésű berendezéseket, legyen az árnyékolástechnika, világítástechnika, fűtés/hűtés, hifi, vízkezelés vagy akár biztonságtechnika

A Hungarotherm, azaz a fűtés, hűtés, szellőzés témakörében kiállító cégek az A és D pavilonban kapnak helyet. A Hungarothermhez kapcsolódóan több izgalmas és színes program lesz a kiállításon: „Robbantsd fel magad!" címmel Épületgépész kalandpark várja a vállalkozó kedvű látogatókat. Az „Épületgépész Forma 1" rendezvényen 11 épületgépészeti szakképző iskola diákjai által készített, három-és négykerekű járgányok mérik össze tudásukat a szakmai napokon.

Megújult formában jelentkezik az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Öko City projekt is.

A Hungexpo hatodik alkalommal rendezi meg a Construma csokor részeként a tavasz legnagyobb dísznövény- és kertépítészeti kiállítását. Indulás óta kiemelt kísérő programja a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) által szervezett Magyar Kertépítő Verseny és Show, melynek versenymunkái a kiállításon láthatók.

A Construma Kert stratégiai partnere, egyúttal a kiállítás társszervezője a Magyar Díszkertészek Szövetsége (MDSZ). Az idén az Agrármarketing Centrummal (AMC) együtt 200 m2-es mintakertet építenek, ahol a kora tavasszal virágzó növényeket mutatják be.  Újdonság az OMÉK Dísznövény- és Virágvásár, mely szintén a CONSTRUMA Kert együttműködő partnere, az AMC közreműködésével valósul meg.

A Construma kiállítási csokor első három napja ezúttal is a szakmáé. A konferenciákra és háttérbeszélgetésekre előzetes regisztráció szükséges, melyet a szakemberek a honlapon keresztül tehetnek meg.

Bővebb információ a kiállítási csokorról: www.construma.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog