2012. május 03.

Egy év után megint új vezérigazgatója van az ÉMI-nek

Egy év után megint új vezérigazgatója van az ÉMI-nek

Sárközi Károlyt nevezte ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezérigazgatónak, Matuz Géza lesz az ÉMI Nonprofit Kft. termelési és értékesítési igazgatója. Vida Attila alig több mint egy év után távozik a társaság éléről.

„Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. előtt álló szakmai feladatok magasabb színvonalú ellátása érdekében 2012. április 20-tól a társaság ügyvezetőjévé Sárközi Károly lett kinevezve” – adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra hivatkozva az Index hírportál.

Szerkesztőségünk információi szerint Sárközi Károly 56 éves mérnök-közgazdász, aki korábban pénzügyi területen dolgozott, tehát elsősorban finanszírozási és menedzsment-tapasztalataira számítanak az állami cég élén. Szintén új ember az ÉMI vezérkarában Matuz Géza termelési és értékesítési igazgató, akit az épületgépész szakma jól ismer, mint az Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ) elnökét (eddig a Daikin McQuay Magyarország Kft. ügyvezetője, korábban pedig a Buderus Hungária Fűtéstechnika Kft. ügyvezetője volt).

Az ÉMI eddigi vezérigazgatóját, Vida Attilát alig több mint egy éve, 2011 februárjában nevezték ki. Mostani távozásának okairól nem tudunk; az Index fent említett cikke felveti, hogy ez esetleg a „panelfelújításokra bevezetett minősítő rendszer visszásságaival” függhet össze. Az ilyen munkákban részt venni jogosult cégek minőségi szűrésére bevezetett rendszer ugyanis sok kritikát váltott ki, mivel „a korábbi több száz cég helyett mindössze hatot enged oda a 400 milliósnál nagyobb értékű panelfelújításokhoz. Az ÉMI-rendszer lényege, hogy a cégeknek pályázniuk kell ahhoz, hogy állami pénzből panelfelújítást végezzenek, a minősítési rendszerben a nagyobb megbízásokat csak a legjobb minősítést megszerzők vállalhatják el, míg B−E osztályzatokkal csak kisebb munkákat kaphat a cég. Az ÉMI minősítését jogilag és gazdaságilag stabil cégek kaphatták meg, olyanok, amelyek komoly referenciával rendelkeznek a panelfelújításban” – írja az Index, és Vida Attilát is idézi, aki rámutatott: a minősítési rendszert a közpénzek felhasználása körül tapasztalt visszaélések, a felszámolásba menekülő kivitelezők, a szakszerűtlen munkát végző és a hatósági előírásokat megsértő cégek miatt vezették be. Hozzátette, hogy a rendszer működését vizsgálják és elvégzik a szükséges korrekciókat.

A mostani fejlemények tükrében úgy látszik, erre már az új vezetésnek lesz módja.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog