2015. december 14.

Egyedi megoldás – gallneukircheni egyházmegye

Egyedi megoldás – gallneukircheni egyházmegye

A Felső-Ausztria tartományban található gallneukircheni egyházmegye vezetése 2012-ben döntött az új üzemi konyha létesítéséről. Az építésztervező számára a különleges kihívást a topográfiai hátrányok előnybe fordítása jelentette, úgy, hogy az új épület egyszerre legyen hangulatos, funkcionális és modern megjelenésű.

Ehhez először a domboldalon elhelyezkedő telket két külön szintre osztották, melyekhez az épület igazodik. A tömegformálás során az egymást védő előtetők elvét követték, azaz minden épületrész abban az irányban lóg ki a síkból, ahol az alatta elhelyezkedő terület előtetőt igényelne.

Egyedi megoldás – gallneukircheni egyházmegye

Az épület vázát vasbeton szerkezet adja. Az előregyártott tartók alkalmazásával a kivitelezés ideje jelentősen csökkenthető, az elemek azonban ennek ellenére nagyfokú tervezési szabadságot engednek. A külső burok részben szendvicspanel, részben előregyártott látszóbeton elemekből készült, melyeket az egyes funkciók alapján méreteztek. A külső burok így utal a mögötte elhelyezkedő funkcióra, egyben optikailag is felosztja az épülettömeget.

Egyedi megoldás – gallneukircheni egyházmegye

A földszinti rész csiszolt látszóbetonnal készült, ami erőt, robusztus, lábazatszerű megjelenést ad. A konyhai rész vízszintesen futó ezüstmetál színű (RAL 9006) PREFA Sidings burkolatával lágyabb, elnyúló formát kapott.

Egyedi megoldás – gallneukircheni egyházmegye

A gépészeti szintet, melynek csak minimális védelemre van szüksége, a konyhaszinttel azonos karakterű, ám perforált (5/8, eltolt sorú körperforáció) PREFA Sidings elemmel burkolták, azonos színben. Ez a teljes szintet körbeölelő háló egyben a kondenzátorok eltakarásáról is gondoskodik. Áttetsző megjelenésével a felső szint tűnik a legkönnyebbnek, egyben a legdurvábbnak is. Az épület különleges elhelyezkedése miatt a tető ötödik homlokzatként szintén látványelemmé vált, és perforált burkolatot kapott.

Egyedi megoldás – gallneukircheni egyházmegye Termék: PREFA Sidings, perforált Sidings
Sidings: 200×1,0 mm, 1 m2=körülbelül 4,29 kg
Perforált Sidings: 200×1,0 mm, 5/8 perforáció, 1 m2=körülbelül 3,36 kg
Szín: ezüstmetál, RAL 9006
Tervező: Luger & Maul, Schröckenfuchs
Bádogos kivitelező:  Märzinger Bauspenglerei und Bedachungen

 

 Egyedi megoldás – gallneukircheni egyházmegye

hírlevél-feliratkozás

épjog