2014. április 03.

Egyesület – Ahogy tetszik

Egyesület – Ahogy tetszik

Egész Európában egyre gyorsabbak a tüzek – többek között ez az első látásra furcsa kijelentés is elhangzott az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesülete (Ahogy) megalakulása alkalmából tartott konferencián.

Az A1 együttestől autópályán át papírméretig sokmindent jelenthet, de az egyesület nevében az A1 tűzvédelmi kategóriát jelöl, és az üveg- és kőzetgyapotgyártókat tömöríti. Mint Lestyán Mária, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta: elsősorban a tűzvédelmi előnyökre kívánják irányítani a figyelmet, de az oktatás támogatásán keresztül az anyagok többi tulajdonságát is megismertetik. Mint a sajtóközleményük fogalmaz: „az egyesület tagjai elengedhetetlennek tartják a szakoktatás fejlesztését, az ellenőrzés, (épület)átvétel megerősítését, valamint a tudásmegosztást és együttműködést az érintett piaci szereplőkkel, intézetekkel.” A tagok: Isover, Knauf Insulation, Rockwool, Ursa.

A jeles alkalomból előadást tartott Susanne Dyrboel (Rockwool International), az EuroACE elnöke is. A Fire Safety First kampányt ismertetve kiemelte: míg az ötvenes években 15 perc is eltelt, míg egy lakástűz a fellobbanásától kifejlődött (nagy tűzzé vált), ma ehhez már 3 perc is elég – sokkal több ugyanis a berendezési tárgyakban, ingóságokban a műanyag. Külön probléma, hogy a homlokzati tűzterjedés vizsgálati szabványa nem harmonizált, dolgozik rajta a Fire Safe Europe Szövetség, hogy mielőbb egységes vizsgálati szabvány legyen.

Maga a EuroACE az energiahatékonyságért lobbizik, és Oroszország legutóbbi lépései megmutatták: nemcsak klímavédelmi, de energiabiztonsági előnyei is vannak az energiahatékonyságnak, nem beszélve a munkahelyteremtésről. A 2020-as célokon túl ideje a 2050-es célok megvalósulására gondolni: az épületek energiaigényét addigra 80 százalékkal kellene csökkenteni, amihez a meglévő lakásállomány 3 százalékát kellene évente közel nulla energiafogyasztású szintre felújítani.

A konferenciát az egyesület és oktatási intézmények, kamarák, tűzvédelmi szakértők együttműködési megállapodásainak aláírása zárta.

hírlevél-feliratkozás

épjog