2012. április 13.

Előre menekül, új terméket vezet be a Xella

Előre menekül, új terméket vezet be a Xella

A Xella Magyarország 20 éves hazai működésének legnehezebb időszakát éli át, ennek ellenére a megváltozott piaci igényeknek és a hamarosan szigorodó energetikai előírásoknak megfelelően fő terméke, az Ytong anyagából továbbfejlesztett anyagból készülő hőszigetelő rendszerrel lép idén a piacra.

A Xella Magyarország a válság első hivatalos évében, 2008-ban elért 12,2 Mrd Ft nettó árbevétel 2011-re a negyedére, 3,3 milliárd Ft-ra csökkent, és az ehhez tartozó üzemi eredmény -391 millió forint volt – mondta a cég sajtótájékoztatóján Vidor Győző, a Xella Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a Xella délkelet-európai régiós igazgatója. Mint hozzátette, a negyedére szűkülő árbevétel ellenére a Xella az elmúlt években csak 33 %-kal csökkentette dolgozói létszámát, így a 2008. évi 151 főből, jelenleg 101 főt még mindig foglalkoztat. A munkahelyek tekintetében a nem túl nagy kínálattal rendelkező Heves megyében, Halmajugrán található Ytong gyár az év 12 hónapjában 50 dolgozóval üzemel, de évi 560 ezer m3-es gyártókapacitásának mindössze 25 %-át használja ki. 2011-ben az értékesített mennyiség az exporttal együtt 145 ezer m3 volt. A Silka-gyár Iszkaszentgyörgyön az év 12 hónapjában 10 dolgozóval üzemel, de évi 80 ezer m3-es gyártókapacitásának mindössze 25 %-át használja ki.

 

Jönnek az ásványi hőszigetelő Multipor-lapok

A cég forgalmának legnagyobb hányadát – az elmúlt években az árbevétel átlagosan 90 %-át kitevő részt – zömmel az új építéseken, a válságtól leginkább sújtott szerkezetépítések piacán értékesített Ytong falazóelemek adják. Bár e pórusbeton alapanyagú termékek számára az építőipart még életben tartó felújítások is tartogatnak piaci lehetőségeket, az energiatakarékos szemlélet térhódítására való tekintettel került sor a falazóelemekére hasonlító alapanyagból készülő hőszigetelő rendszer 2012. évi piaci bevezetésére.

A Multipor márkanéven, az Ytong rendszert teljessé tevő ásványi hőszigetelő lapok gyártása jelenleg Németországban történik, ám 2012 második felében a délkelet-európai kapacitások jobb kihasználása céljából megindul a bulgáriai gyártás is.

Az Ytong megfelelő elemei egy rétegben is kielégítik külső falazatok építésére vonatkozó jelenlegi energetikai előírásokat, de a hasonló anyagból készülő, az egységes rendszer részét képező hőszigetelő lapok akár alacsony energiafelhasználású (50kWh/év), sőt, akár passzívházak (15 kWh/év) építését is lehetővé teszik.

Sokat emlegetett adat, hogy az EU tagállamokban az energia 41%-át az épületek, és ennek 85 %-át az 1000m2-nél kisebb épületek használják fel, így ezek felújításának piacán is előnyt jelenthet a Xella számára az új termék megjelenése, mivel a Multipor külső és belső hőszigetelések elkészítésére egyaránt alkalmas.

Előre menekül, új terméket vezet be a Xella

A Multipor-lapok felhasználási lehetőségei

 

Pályázati lehetőség építészeknek

Az energiatudatos szemlélet terjedése érdekében a Xella Magyarország kiíróként csatlakozott a cég osztrák leányvállalata, a Xella Porenbeton Österreich GmbH által életre hívott, jelentős anyagi és erkölcsi elismeréssel járó kétfordulós nemzetközi építészeti pályázatához.

A cseh, szlovák, szlovén, osztrák, magyar részvétellel kiírt pályázat célja „near zero”, azaz közel nulla energiafelhasználású épületek terveinek az Ytong termékcsalád felhasználásával történő elkészítése.

Az első fordulóban érkező tervek alapján a nemzetközi zsűri 15 építészt választ ki, országonként 3-3-at, akik a második fordulón való részvételre meghívást kapnak. Az első fordulóból továbbjutott három magyar építésztervező második fordulós pályamunkáját a Xella Magyarország egyenként 900 ezer Ft + áfa értékben megvásárolja, valamint ezek a cég ajánlott tervei közé is bekerülnek. A pályázat nyertes tervezője a 3000 euro fődíj mellett megbízást kap az épület kiviteli terveinek elkészítésére, amely alapján a ház a Bécs melletti Blaue Lagune készház-parkban meg is épülhet – derült ki a sajtótájékoztatón.

A nemzetközi pályázattal kapcsolatos bővebb információ kérhető Fehér Alíz alkalmazástechnikai mérnöktől. Zöld szám: 06 80 69 69 00, e-mail: zoldszam[kukac]xella.com

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog