2016. szeptember 06.

Étterembõvítés – térformálás rugalmasan és természetesen

Étterembõvítés – térformálás rugalmasan és természetesen

Erõs növekedés és dinamizmus jellemzõ az étteremláncok elmúlt éveire. Erre példa a franchise rendszerben mûködõ L’Osteria, mely 1999 óta tartó állandó növekedés mellett mûködõ, családias hangulatú, olasz konyhát kínáló étteremlánc. A nürnbergi székhelyû cég most standardizált koncepciót dolgozott ki az új építésû, városi környezetû, szabadonálló (Freestander) vendéglátásra. A koncepció központi eleme egy SOLARLUX télikert, melynek a homlokzati részét képezõ harmonika nyílászárók 100 százalékban nyithatók.

A 2015-ben épült L’Osteria étterem koncepcióterve a trendorientált étteremláncok koncepciófejlesztésére szakosodott bochumi Soda mûhelyében készült. Az épületre nézve elsõ pillantásra szembeötlik a purista anyaghasználattal való játék, mely együtt jár a térformálás rugalmasságával és egyfajta természetességgel.

 

Télikert mint térbõvítés

Praktikus elõnyök teszik a télikertet az éttermi koncepciókban oly kedveltté. Az átlátszó héjazat az idõjárásnak megfelelõen részben vagy teljesen nyitható vagy csukható. Egyrészt vendégtér, integrált vagy szeparált szabadtéri ülõhelyként, másrészt a terasz felé bõvített belsõ tér, mely teljes felületén nyitható, eltörölve a belsõ és külsõ tér közötti határokat.

Étterembõvítés – térformálás rugalmasan és természetesen

 

Vendégtérbõvítés fokozatosan

A szabadonálló vendégtér 300 ülõhelyes. Az üveg harmonikafalaknak hála nemcsak a terasz integrálható, hanem az étterem is két lépcsõben bõvíthetõ, sõt teljesen nyitható. A 200 m2-es belsõ tér bõvítése így rugalmasan megoldható. A harmonikafalak vezetõsínjei süllyesztettek, így az akadálymentes közlekedés biztosított. Miután a télikert összekötõ kapocs a külsõ és belsõ terek között, így fénygyûjtõként is funkcionál, fényt juttatva a legsötétebb belsõ sarkokba is.

 

Több, mint az alkotó elemek összessége

Az új Freestander koncepcióban egymásra találó anyagok õsi formájukban hatnak igazán. A tégla üveggel találkozik, melyek körbeölelik a fa bútorokat – ez a kialakítás a lényegre és az ellentétekre koncentrál, ami az épület téglahatású belsejét a télikert üvegezésével megnyitja a külsõ fény felé, összeolvasztva a külsõ és belsõ tereket.

Étterembõvítés – térformálás rugalmasan és természetesen

 

A télikert építészeti részletei döntõnek bizonyultak a sikerben

A 20×6 m-es télikert SDL Atrium plus üvegtetõbõl és három oldalán 3,7 m magas, hõszigetelés nélküli, alumínium harmonikaszerkezetbõl áll. Az oldalak az idõjárástól függõen részben vagy teljes egészében nyithatók. A védett terasz így 120 m2-rel bõvíti a vendégteret. Az SL45 alumínium harmonikafal sorolásoknál látható, mindössze 110 mm profilszélessége nagyfokú átláthatóságot és szinte évszaktól független használhatóságot enged.

A fõépületet 3,7 m magas, 12,2 m széles hõszigetelt SL70 típusú alumínium harmonikafal választja el a télikerttõl, mely alacsony külsõ hõmérséklet esetén zárva tartandó. Ilyenkor a télikert hõpufferként szolgál a belsõ terek irányában.

Az üzemeltetõk legnagyobb örömére a harmonikafalak mûködtetése egyetlen kézmozdulattal elvégezhetõ, a szárnyak könnyedén mozgathatók, így a terek a változó idõjárási körülményekhez is gyorsan és egyszerûen alakíthatók.

www.solarlux-telikert.hu

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog