2012. július 23.

Hogyan kaphat jobb energetikai besorolást egy családi ház?

Hogyan kaphat jobb energetikai besorolást egy családi ház?

A Knauf Insulation termékeivel megfelelően hőszigetelt ház energiafogyasztása jelentősen javul, és a hőszigetelésbe fektetett pénz a rezsiköltségek csökkenésén keresztül gyorsan megtérül. Milyen munkálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy egy családi ház energiafogyasztása közel 60 százalékkal csökkenjen?

Az épületek energetikai tanúsítványa az ingatlan energiafogyasztási szintjét mutatja egy skálán, amely a legkedvezőbb „A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb „I" kategóriáig terjed.

Hogyan kaphat jobb energetikai besorolást egy ingatlan?

A jelenlegi kormányrendelet alapján 2012. január 1-jétől használatbavételi engedély csak energiatanúsítvány bemutatásával igényelhető, adásvételkor energiatanúsítványt kell adni a vevőnek, tartós bérbeadás esetén pedig be kell mutatni a bérlőnek.

Példánkban bemutatjuk egy családi ház felújítás előtti energiatanúsítványát, majd vizsgáljuk: hogyan kaphat jobb besorolást az ingatlan, és ez hogyan érhető el? Bemutatónkban szigeteléssel és nyílászáró-cserével kalkulálunk. Fontos megemlíteni, hogy a tanulmányban gépészeti korszerűsítéssel (ami ugyancsak javít az épület energiahatékonyságán) nem számolunk. (A költségszámítások aktuális – 2012. júliusi – piaci árakon történtek és tájékoztató jellegűek.)

Hogyan kaphat jobb energetikai besorolást egy ingatlan?

Jól látszik, hogy egy körülbelül 30 éve épült családi ház energiafelhasználása nagyon magas, ami kétféleképpen csökkenthető: első lépésben hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével, a másodikban gépészeti fejlesztésekkel. Fontos tudni, hogy a leggyorsabban megtérülő befektetés a hőszigetelés, korszerű nyílászárókkal további 15-20 százalék energia takarítható meg, a tökéletes megoldásért viszont a gépészetet is fejleszteni kell.

Nézzük meg, ha hőszigeteljük az épületet és kicseréljük a nyílászárókat, mennyi pénzből, mennyi idő alatt, milyen besorolásba lehet lépni?

Hogyan kaphat jobb energetikai besorolást egy ingatlan?

Látszik, hogy a homlokzat és a födém szigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók cseréjével „H"-ból „D" kategóriába léptünk, ami négy szint javulás!

-összes beruházási költség: körülbelül 1 843 000 forint;
-éves energiamegtakarítás: körülbelül 247 400 forint;
-megtérülési idő: körülbelül 7,5 év;
-CO2 kibocsátás éves megtakarítása: 12,64 tonna.

Összesítve: egy rossz energiaosztályba sorolt ingatlanon már a hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével is 58,5 százalékos megtakarítást lehet elérni. Alacsonyabb hővezetési tényezőjű (λ értékű), illetve vastagabb hőszigetelés alkalmazásával ezek az értékek tovább javíthatók, a gépészet fejlesztésével pedig „C" vagy akár „B" besorolás is könnyen elérhető. 

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog