2016. augusztus 22.

Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre

Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre

Az első homlokzati hőszigetelések már két évtizedesek, és az akkori szokásoknak megfelelően 4-6 cm vastagságú hőszigetelő lemezzel készültek. A mai előírásoknak és elvárásoknak ez már nem felel meg, ezért egyre több családi és társasház, valamint középület tulajdonosa dönt úgy, hogy az esedékessé váló homlokzatfelújítást vagy -festést újabb energetikai korszerűsítéssel köti össze. A Baumit ehhez kínál hőszigetelő rendszert.

A képen szereplő négyemeletes gödöllői panel társasház egy évtizede már a homlokzati hőszigetelés mellett döntött. Sajnos az évek múlásával kiderült, hogy nem elég hatékony a meglévő szigetelés vastagsága, és előjöttek a kivitelezési hibák is: a nyílászárók körül, a szakszerűtlenül a redőnyökre rárakott hőszigetelésnél beázás keletkezett, a vakolat néhány helyen elvált, színe megfakult. A társasház úgy döntött, hogy a felújítás során az addigi 5 cm vastag szigetelést megduplázza, és ragaszkodik a gyártói rendszergaranciához, ezért a Baumit „hőszigetelés a hőszigetelésre rendszer” anyagait és technológiáját választotta, a kivitelezéssel pedig a Creat Event Kft.-t bízta meg.

Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre
Eredeti állapot                                       Feltárás

A Baumit által engedélyeztetett és minősített „hőszigetelés a hőszigetelésen” felújító homlokzati hőszigetelő rendszer a fehér polisztirol alaprendszerre épített, ugyancsak fehér polisztirol hőszigetelő lemezt tartalmazó második rendszerre terjed ki. Tűzvédelmi okok miatt azonban kőzetgyapotból kell készíteni a nyílászárók fölötti tűzvédelmi sávot és az ablakkávák szigetelését minden olyan épületnél, ahol homlokzati tűzterjedési követelmény van.

Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre
Feszültségmentesítés                                      Nyílászáró

 

A második szigetelő réteg felrakását megelőzően a következőket kell elvégezni:

  • Meglévő rendszer felülvizsgálata: a homlokzatot tagozatonként körülbelül 1 m2-es felületen fel kell tárni és megvizsgálni a hőszigetelő lap állapotát, a ragasztás módját, a sarkok és élek helyzetét, a lapok közti hézagok nagyságát, a dübelek számát és helyét, a fedőréteg vastagságát, az erősítő háló beágyazását, a rendszer alapfelülethez való tapadását, a fedővakolat állapotát, szilárdságát és folytonosságát. Ha ezeket nem találjuk megfelelőnek vagy javíthatónak, a rendszert érdemes inkább lebontani.
  • Homlokzati tűzterjedésre vonatkozó követelmény esetén a meglévő hőszigetelés legalább „E” tűzvédelmi osztályát vizsgálattal igazolni kell.
  • A szükséges javításokat el kell végezni, például az átázott vagy jelentősen sérült lapok cseréjét, a kisebb málló, kiálló részek javítását homlokzati ragasztóanyaggal.
  • Feszültségmentesítés: az előző üvegszövet-rétegben az új rendszer mechanikai rögzítése feszültséget kelthet, ezért az új lemezek ragasztása előtt a meglévő üvegszövet réteget körülbelül 3×3 m-es raszterben át kell vágni úgy, hogy az alatta lévő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. Célszerű elvégezni ezt az átvágást a nyílászárók sarkainál mind függőleges, mind vízszintes irányban.
  • Előkészítés: a ragasztás megkezdése előtt az alapfelületet vizes tisztítással kell előkészíteni. Alapozó felhordása nem szükséges.

Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre
Új réteg                                                   Állványon

A fenti műveletek után az új rendszer felrakása megegyezik a hagyományos hőszigetelő rendszerekével (pont-perem módszerrel történő ragasztás), mechanikai rögzítés (dübelezés) minden esetben szükséges.

Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre Homlokzati hőszigetelés meglévő hőszigetelő rendszerre
Színezés                                                  Kész épület

A gödöllői társasház homlokzati hőszigetelésén az Épi-Tech Házépítők Magazinja fotózott és forgatott, a kisfilm itt nézhető meg >>

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo