2010. augusztus 16.

Ásványgyapot, ami nem szúr és nem porzik

Ásványgyapot, ami nem szúr és nem porzik

A Knauf Insulation által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ecose technológiával – a természetes szerves anyagok ellenálló polimerekké alakításával – kivételesen erős és természetes kötőanyag jön létre, amely összeköti az ásványgyapot szálakat.

Az új eljárással gyártott ásványgyapot könnyebben alkalmazható, puhább a tapintása, kevésbé porzik, szagtalan és könnyebb vágni is, miközben rendelkezik a korábbi szigetelőanyagokra jellemző kitűnő műszaki tulajdonságokkal.

Ásványgyapot, ami nem szúr és nem porzik

Akörnyezetbarát építkezést hivatott előmozdítani a Knauf Insulation új innovációjával, az Ecose technológiával készülő, teljesen formaldehidmentes ásványgyapot szigeteléssel. Az új technológia öt év kutató-fejlesztő munkájának eredménye, amely révén a korábban használt kőolaj bázisú vegyszerek helyett könnyen újrahasznosítható szerves anyagok kötik össze a szigetelőanyagok szálait. Az új kötőanyag-technológia javítja az ásványgyapot szigetelőanyagok környezetvédelmi tulajdonságait, miközben magas hő- és hangszigetelő, illetve jó páraáteresztő és tűzálló képességet biztosít.

A Knauf Insulation által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ecose technológia során kivételesen erős és természetes kötőanyag jön létre, amely összeköti az ásványgyapot szálakat. Az új eljárás mérföldkő a fenntartható építéstechnika történetében, mivel alkalmazásával az ásványgyapot termékek gyártásához nem kell többé kőolaj alapanyagú vegyipari anyagokat (fenol, formaldehid kötőanyagot, akrilt) alkalmazni, mely anyagok beépítéskor történő belégzése károsítaná a kivitelezők egészségét. A hagyományos kőzetgyapothoz hasonlítva az új eljárással gyártott szigetelőanyag nem csupán javítja az épületek belső levegőjének minőségét, de egyben hozzájárul az épületek fenntarthatóságához is – az új ásványgyapot természetes gyantát tartalmaz, aminek előállítása 70 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos szigetelőanyagok kötőanyagának gyártása.

Ásványgyapot, ami nem szúr és nem porzikÁsványgyapot, ami nem szúr és nem porzik

Az Ecose technológia – amely számos nemzetközi szabadalom tárgya – nemcsak ásványgyapothoz alkalmazható, de felhasználható minden olyan területen (például fa alapanyagú építőlemezek, csiszolóanyagok gyártásánál stb.), ahol gyantahelyettesítő anyagokra van szükség.

Az Ecose technológiával készült kőzetgyapot szigetelőanyagokat eddig már sikerrel vezette be a cég az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is. Magyarországon az Európai Unió többi tagállamával egy időben került forgalomba az új termék; a Knauf Insulation gyártóegységei 2009. július 1-től már csak Ecose technológiával készült üveggyapot termékeket gyártanak, az új eljárással készülő kőzetgyapot szigetelőanyagok gyártása az év végén indult.

Ásványgyapot, ami nem szúr és nem porzik

hírlevél-feliratkozás

épjog