cemix

2011. szeptember 20.

Talajszint alatti helyiségek biztonságos vízszigetelése

Talajszint alatti helyiségek biztonságos vízszigetelése

Napjainkban egyre gyakrabban készülnek olyan építmények, melyekben a talajszint alatt is „értékes” terek, helyiségek találhatók – ezeknél az épületrészeknél még magas talajvízszint, vagy szélsőséges geológiai adottságok mellett is gondoskodni kell a porszárazságról, ami kizárólag megfelelő vízszigeteléssel érhető el.

A talajvíz elleni szigetelés a teljes építési költség csekély részét képezi, meghibásodása azonban költséges javítási munkákhoz, a talajszint alatt elhelyezkedő helyiségek tervezett funkciójának ellehetetlenüléséhez vezethet.

 

Megakadályozható a vízvándorlás

Mekkora a statisztikai valószínűsége annak, hogy egy több ezer, vagy tízezer négyzetméteres leszigetelt felületen sehol sem keletkezik a csatlakozó munkák, a természetes talajtömörödés, a használati hatások következtében egyetlen apró lyuk, repedés, szétcsúszás sem? Elméletileg csekély, gyakorlatilag nulla. A védendő szerkezet és a szigetelés közé bejutó víz pedig vándorolni kezd, szétterjed az épületszerkezetben, majd valahol megtalálja útját a védett térbe – ezért kulcsfontosságú feladat a vízvándorlás megakadályozása.

 

Talajszint alatti helyiségek biztonságos vízszigetelése

 

Az amerikai Grace cég sok évtizedes tapasztalatával fejlesztette ki Preprufe vízszigetelő termékcsaládját, melynek szakszerű alkalmazásával mégis megakadályozható a vízvándorlás. Az agresszív talajvíznek, illetve gázoknak is ellenálló Preprufe lemez 70 méteres víznyomásnak képes ellenállni, lehetőséget nyújtva porszáraz talajszint alatti helyiségek kialakítására.

 

Talajszint alatti helyiségek biztonságos vízszigetelése

 

Az egyszerűen és biztonsággal alkalmazható szigetelőanyag robusztusságára jellemző, hogy kivitelezéskor közvetlenül szerelhető rajta a betonacél. (Kísérletek bizonyítják, hogy a 15 mm átmérőjű betonacél csak 90 ezer N erővel képes átszakítani a mátrixban hengerelt HDPE fóliát.) A teherhordó vasbeton szerkezethez teljes felületen adhéziósan tapadó Preprufe 300R, illetve Preprufe 160R vízszigetelő lemezeket az alépítményt körülvevő talaj esetleges mozgása sem képes károsítani, mivel a szigetelőlemezek mindig együtt mozognak az épületszerkezettel. Ez az együttmozgás – és az ez által teljes mértékben kiküszöbölhető vízvándorlás – a szigetelőanyag speciális rétegének köszönhető, mely réteg tartósan a friss betonhoz köt. Így a függőleges felületekre, résfalakra, meglévő falazatokra egyaránt egyszerűen fektethető és rögzíthető, akár télen is beépíthető Preprufe lemez az építmény teljes élettartamára porszáraz belső tereket biztosít.

 

Talajszint alatti helyiségek biztonságos vízszigetelése

 

A Preprufe rendszer speciális alkalmazásai:

• A Chinoin Gyógyszergyár budapesti laboratóriuma – a szigeteléssel szemben támasztott fokozott vegyszerállósági igények kielégítése.
• A parádfürdői Erzsébet Park Hotel új szárnya – a helyszín geológiai adottságai miatt a talajvíz nyomásán kívül a szén-dioxid és egyéb gázok épületbe történő behatolását is meg kellett akadályozni.
• A négyes metró Móricz Zsigmond körtéri állomása – 27 méteres vízoszlopnak ellenálló, robusztus szigetelésre volt szükség (a metró Gellért téri állomásának kijárati műtárgyánál is ezt alkalmazták).
• A herceghalmi Abacus Konferencia és Wellness Hotel néhány exkluzív, talajszint alatti helyisége – a porszáraz belső tér elengedhetetlen feltétel volt.

 

A Preprufe rendszer néhány külföldi alkalmazása:

• Convention Center és A’ayan Tower és Doha International Airport ( Katar);
• Sheikh Mansour Building és Central Market (Abu Dhabi);
• Newcastle Hospitals, a londoni Wembley Stadion, a liverpooli Kings Waterfront és Paradise Project, Cork Airport (Írország);
• Milánói Metro, Bologna Exhibition Hall, Szófiai Metró, a gdanski Radisson SAS Hotel és a varsói Zlote Tarasy.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog