2010. április 09.

Csúszózsaluval változatos geometriai formák is építhetők

Csúszózsaluval változatos geometriai formák is építhetők

A csúszózsaluzatos építési technológiát alapvetően olyan vasbeton műtárgyak építésére használják, ahol az építmény teljes magasságában azonos a keresztmetszet, és lehetőség szerint a falvastagság sem változik a magasság növelésével. Kivételek persze mindig vannak – és éppen az tesz egy feladatot érdekessé, ha a szokásostól eltérő igényeknek kell eleget tenni.

Ilyen feladat volt a királyegyházi cementgyár építése, mely beruházás gyakorlatilag a csúszózsalus építkezés lehetőségeinek bemutató tárházává vált: mind az alaprajzi, illetve keresztmetszeti kialakítás, mind a függőleges szerkezetek vonatkozásában szinte minden előfordult, ami műszakilag csak lehetséges.

A silók kör keresztmetszetű vasbeton szerkezetek: változatos magassággal és változó falvastagsággal, illetve járulékos vasbeton szerkezetekkel kiegészítve készültek a cementsilók, a klinkersilók és az egyéb anyagtároló silók. A feszített vasbeton szerkezetek feszítőpászmáinak elhelyezését a hengerfal oldalára helyezett bordák, úgynevezett lizénák tették lehetővé. A hengeres acélzsaluzat egyedi átalakításával elérhetővé vált, hogy ezek együtt készüljenek a hengerfallal. A silófal vastagsága bizonyos magasságok elérése után lépcsőzetesen csökkent: ilyenkor kizáró szegmenselemek alkalmazásával különösebb lassulás nélkül végezhető a betonozás.

A csúszózsaluzatos technológia számtalan lehetőséget kínál, hogy bármilyen alaprajzú szerkezet építése közben – a tervezői igények szerint – változzanak a zsaluzási keresztmetszetek. A zsaluzat lehetővé teszi a falvastagság változtatását, valamint a nyílások számának és méretének növelését, de a falak felső lezárása is variálható (kialakíthatók lépcsőzetes, illetve ferde síkú fallezárások is).

A csúszózsalu legszokatlanabb alkalmazása Királyegyházán egy 210 méter hosszú, 18 méter magas, 220 cm-ről 80 cm-re csökkenő vastagságú támfal építése volt. Ebben az esetben egy új eljárás alkalmazásával az egymással szemben kissé megdöntött falzsaluzatokat folyamatosan lehetett emelni, miközben a beton bedolgozása napi 24 órás műszakokban folyhatott. Így nem alakultak ki munkahézagok, nem volt szükség átkötő csavarokra, és az építés üteme megegyezett az egyéb csúsztatott szerkezetek építési sebességével. A zsaluzat megfelelő mértékű fűtésével a betonozás a téli időszakban is lehetővé vált.

Csúszózsaluval változatos geometriai formák is építhetők Csúszózsaluval változatos geometriai formák is építhetők

A cementgyárnál alkalmazott műszaki megoldások az általánosan használt zsaluzatok és az egyedileg kifejlesztett módszerek együttes alkalmazásával valósultak meg, bemutatva a csúszózsaluzatos technológiák sokoldalúságát.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog