cemix

2010. április 09.

Csúszózsaluval változatos geometriai formák is építhetők

Csúszózsaluval változatos geometriai formák is építhetők

A csúszózsaluzatos építési technológiát alapvetően olyan vasbeton műtárgyak építésére használják, ahol az építmény teljes magasságában azonos a keresztmetszet, és lehetőség szerint a falvastagság sem változik a magasság növelésével. Kivételek persze mindig vannak – és éppen az tesz egy feladatot érdekessé, ha a szokásostól eltérő igényeknek kell eleget tenni.

Ilyen feladat volt a királyegyházi cementgyár építése, mely beruházás gyakorlatilag a csúszózsalus építkezés lehetőségeinek bemutató tárházává vált: mind az alaprajzi, illetve keresztmetszeti kialakítás, mind a függőleges szerkezetek vonatkozásában szinte minden előfordult, ami műszakilag csak lehetséges.

A silók kör keresztmetszetű vasbeton szerkezetek: változatos magassággal és változó falvastagsággal, illetve járulékos vasbeton szerkezetekkel kiegészítve készültek a cementsilók, a klinkersilók és az egyéb anyagtároló silók. A feszített vasbeton szerkezetek feszítőpászmáinak elhelyezését a hengerfal oldalára helyezett bordák, úgynevezett lizénák tették lehetővé. A hengeres acélzsaluzat egyedi átalakításával elérhetővé vált, hogy ezek együtt készüljenek a hengerfallal. A silófal vastagsága bizonyos magasságok elérése után lépcsőzetesen csökkent: ilyenkor kizáró szegmenselemek alkalmazásával különösebb lassulás nélkül végezhető a betonozás.

A csúszózsaluzatos technológia számtalan lehetőséget kínál, hogy bármilyen alaprajzú szerkezet építése közben – a tervezői igények szerint – változzanak a zsaluzási keresztmetszetek. A zsaluzat lehetővé teszi a falvastagság változtatását, valamint a nyílások számának és méretének növelését, de a falak felső lezárása is variálható (kialakíthatók lépcsőzetes, illetve ferde síkú fallezárások is).

A csúszózsalu legszokatlanabb alkalmazása Királyegyházán egy 210 méter hosszú, 18 méter magas, 220 cm-ről 80 cm-re csökkenő vastagságú támfal építése volt. Ebben az esetben egy új eljárás alkalmazásával az egymással szemben kissé megdöntött falzsaluzatokat folyamatosan lehetett emelni, miközben a beton bedolgozása napi 24 órás műszakokban folyhatott. Így nem alakultak ki munkahézagok, nem volt szükség átkötő csavarokra, és az építés üteme megegyezett az egyéb csúsztatott szerkezetek építési sebességével. A zsaluzat megfelelő mértékű fűtésével a betonozás a téli időszakban is lehetővé vált.

Csúszózsaluval változatos geometriai formák is építhetők Csúszózsaluval változatos geometriai formák is építhetők

A cementgyárnál alkalmazott műszaki megoldások az általánosan használt zsaluzatok és az egyedileg kifejlesztett módszerek együttes alkalmazásával valósultak meg, bemutatva a csúszózsaluzatos technológiák sokoldalúságát.

hírlevél-feliratkozás

épjog