cemix

2010. április 11.

Zajcsökkentő és légtisztító szőnyegek

Zajcsökkentő és légtisztító szőnyegek

A padlószőnyeggyártó Desso forradalmasította e burkolatok gyártását: olyan technológiákat dolgozott ki, melyekkel a szőnyegek képesek a kopogóhangok fokozott elnyelésére, illetve a beltéri levegő minőségének javítására.

Az új termékek rendkívül széleskörűen alkalmazhatók: lakóépületektől a szállodákig, tanintézményektől az egészségügyi intézményekig, irodáktól egészen a repülőgépek, tengerjáró hajók burkolatának kialakításáig kitűnő megoldást nyújtanak.

A Desso által kifejlesztett egyik egyedülálló termék az AirMaster – egy szőnyeg, ami a kutatási eredmények szerint akár 13-szor hatékonyabban köti meg a finom porszemcséket, mint a keménypadló, és 4-szer hatékonyabban javítja a levegő minőségét, mint a hagyományos padlószőnyegek. Az AirMaster azáltal javítja számottevően a beltéri levegő minőségét, hogy megköti és magában tartja a káros vagy allergiás tüneteket okozó részecskéket.

A szabadalmazott technológia kétszintű – magasabb és mélyebb – fonalrétegből gyártott konstrukción alapul, amely vastagabb és durva szálú, valamint finom, nagyon vékony elemiszálakból álló fonalak kombinálásával készül. A finomszemcséjű port a finom fonalból képződő, kiálló bolyhok kötik meg, majd a porszemek az alacsonyabb rétegben található és nyitott konstrukciójú vastag szálakba süppednek. A finom por egészen addig tárolódik ebben a rétegben, amíg a porszívó el nem távolítja.

Az AirMaster széleskörűen, lakossági vagy kereskedelmi területeken is alkalmazható. Különösen ajánlható olyan helyiségek – irodák, egészségügyi és tanintézmények stb. – padlóburkolataként, ahol sok ember fordul meg és veri fel a port a padlóról.

Az új szőnyeg alapjául szolgáló Trilogy fonalnak köszönhetően az AirMaster az egyetlen olyan padlószőnyeg, ami a Gui Gold logót is elnyerte.

Zajcsökkentő és légtisztító szőnyegek

 

Alacsony zajszint

A Desso másik fejlesztése a SoundMaster – egy új szőnyeghátoldal, ami a szabványos kivitelű padlószőnyegekhez képest 60 százalékos javulást kínál az akusztikai teljesítmény terén. A SoundMaster rendkívüli mértékben csökkenti a kopogóhangokat a mozgalmas, nyílt terű irodákban, vagy más olyan környezetben, ahol a zaj elvonhatja a figyelmet, zavaró lehet vagy károsítja az egészséget. A hagyományos szőnyegek általában 20 és 30 dB közötti kopogóhang-csökkenést nyújtanak. A SoundMaster hátoldalú modulszőnyegek speciális, hangelnyelő és hangszigetelő rétegszerkezete minimum +10 dB kopogózaj-csökkenést eredményez. (A decibelskála logaritmikus, nem úgy, mint a földrengéseket mérő Richter-skála, így a 10 dB-es hangcsökkenés tized olyan hangos hangokat eredményez). A hatékonyan hangszigetelő SoundMaster szőnyegek alkalmazásával sok esetben szükségtelenné válnak a további hangszigetelési megoldások, mint például a mennyezet hangszigetelése.

Zajcsökkentő és légtisztító szőnyegek

 

Cradle to Cradle

A Desso úgynevezett Cradle to Crade fenntarthatósági filozófiáját 2002-ben dolgozta ki egy német kémikus, Michael Braungart. Ennek az elvnek a szellemében készült mind az AirMaster padlószőnyeg, mind pedig a SoundMaster hátoldal, azaz a termékek tervezésekor figyelembe vették az újrafeldolgozhatóságot, jelentősen redukálva ezzel a hulladékképződést.

hírlevél-feliratkozás

épjog