2010. április 28.

Algás és penészes beltéri falak kezelése

Algás és penészes beltéri falak kezelése

A falpenész keletkezését megakadályozó adalékokkal készülő beltéri Jupol Citro festék elsősorban olyan helyiségek falainak és mennyezeteinek dekoratív védelmére szolgál, ahol a levegő magas relatív páratartalma miatt nagy a kondenzvíz – ezzel együtt a falpenész – megjelenésének a valószínűsége.

A rosszul hőszigetelt, vagy nem hőszigetelt falak és mennyezetek felületén – különösen a nehezen, vagy egyáltalán nem szellőztethető helyiségekben – a páralecsapódás miatt előbb-utóbb szürke és fekete foltok formájában megjelenik a falpenész. Ez a probléma hosszútávon csak a hőszigetelés kijavításával, vagy jobb hőszigetelés készítésével, illetve megfelelő szellőztetéssel oldható meg. Attól függetlenül, hogy megtörténik-e a hőszigetelés javítása, vagy sem, festés előtt a fertőzött falfelületeket alaposan fertőtleníteni kell, a festéshez pedig célszerű a penésznek minél jobban ellenálló falfestéket használni.

 

Penésszel fertőzött felületek fertőtlenítése

A fertőzött beltéri fal- és mennyezetfelületeket először nedves ruhával alaposan le kell mosni, majd száradás után hígított Algiciddel – ecsettel vagy festőhengerrel – lekenni. Az erősen fertőzött felületeket ajánlott két rétegben – 8-12 órás száradási időt hagyva – fertőtleníteni. Az új dekorációs és védőbevonatok csak akkor hordhatók fel az Algiciddel kezelt felületre, amikor az már teljesen száraz – azaz általában 8-12 órával a legutolsó fertőtlenítő réteg felhordása után. Egy négyzetméternyi fertőzött felület fertőtlenítése körülbelül 50–100 ml Algicidet igényel.

 

Penészes falak felújító festése

A gomba elleni védelemmel ellátott falfelületek festésére elsősorban a speciális, penésszel szemben ellenálló beltéri Jupol Citro, vagy a már önmagában gombaölő hatású Beltéri Bio Mészfesték ajánlott (a mész önmagában, további fungicid anyagok hozzáadása nélkül is védelmet nyújt a fali algák és a penész ellen). A fertőtlenített felületek lefesthetők klasszikus Jupollal, vagy Jupol Golddal is, ilyenkor a festékekhez a penészedés megelőzésére szolgáló Jubocidot kell adagolni.

 

Penésszel szemben ellenálló beltéri falfesték

A kellemes citromillatú, jó páraáteresztő képességű beltéri Jupol Citro festék a falpenész keletkezését megakadályozó adalékokkal készül. Alkalmazása elsősorban konyhákban, fürdőszobákban és egyéb olyan helyiségekben javasolt, ahol a dekorációs megmunkálás nem igényel nedves dörzsöléssel szemben ellenálló festéket, de új lakóépületekben megelőző jelleggel is célszerű a festék alkalmazása.

 

A Jupol Citro előnyei:

• kellemes citromillatú beltéri festék, penészedést gátló adalékokkal;

• kiváló páraáteresztő képesség;

• kiváló fedőképesség;

• egyszerű felhordhatóság;

• száraz dörzsöléssel szembeni ellenállás;

• matt hatás;

• anyagszükséglete kétrétegű felhordáskor 170–200 ml/m2.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog