2010. augusztus 08.

A tarlótól a kulcsig – szalmából

A tarlótól a kulcsig – szalmából

A minősített szalmaház-rendszer a természetes és megújuló nyersanyagok építési rendszere. Alkalmas kiemelten környezetbarát, kicsi ökolábnyomú, klímavédő ház, alacsony energiájú ház, vagy akár passzívház létrehozására is. Készülhet belőle családi ház, gazdasági épület, maximum háromszintes társasház, iroda és középület.

A szalmaház építési rendszere agyagvakolattal ellátható, szalmabála kitöltésű, fa vázszerkezetű fal- és födémrendszerből áll, melyből készülhetnek akár háromszintes lakó-, közösségi és gazdasági épületek (iskola, családi ház, iroda, műhely, templom, színház, vendégház stb.), de emeletráépítésekhez, illetve tetőtér-beépítésekhez is kitűnő megoldást nyújt.

A kizárólag természetes anyagokból épülő szalmaházak energetikai besorolása A, A+, de megfelelő gépészeti berendezésekkel akár a passzívházak követelményei is elérhetők. A szalmabálák jelentős páratároló képessége miatt az épület belső levegőjének páratartalma kiegyenlített, mindig közelíti az optimálist. A szalmabálák tartalmazta levegőmennyiség révén az építőelemek hőszigetelő, valamint hangszigetelő képessége is kiváló.

A szalmaház építési rendszere az alternatív építési módok közül elsőként szerezte meg az ÉME engedélyt.

 

A tarlótól a kulcsig – szalmából A tarlótól a kulcsig – szalmából

 

A szalmafalra felhordott összes rétegnek jó páraáteresztőnek kell lennie, ellenkező esetben a mozgásában megakadályozott pára torlódik, lecsapódik, és hosszú távon károsíthatja a bálákat. A cementet tartalmazó vakolatok páraáteresztő képessége csekély, nem éri el a kívánt mértéket, ezért a szalmabálák zárórétege agyagvakolat, ami gondoskodik a légzárásról, tűzállóságról, illetve a rovarvédelemről is.

200 kg/m2-es faltömegével és méretezett, merevített vázszerkezetével a szalmaházak stabilak. A szalmafal már önmagában is elég merev, amit tovább erősít a felületbe mélyen belekötő, 5-8 cm vastag agyagvakolat. A vakolt falra kis súlyú tárgyak felszerelhetők, nehéz dolgokat (konyhaszekrény, bojler stb.) a fa vázszerkezethez kell rögzíteni, vagy lábakra állítani. Az agyagvakolat, illetve a szalmafal nem burkolható csempével, a fürdőszobák, konyhák csempeburkolatának fogadására égetett téglából készülő vendégfalak szolgálnak.

hírlevél-feliratkozás

épjog