2010. augusztus 23.

Az új kéthéjú szendvicspanelek megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak

Az új kéthéjú szendvicspanelek megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak

A tűzvédelmi követelményeket az európai szabvánnyal összhangban Magyarországon a 2008. május 22-én hatályba lépett OTSZ szabályozza. A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. kéthéjú könnyűszerkezetes, PUR-, illetve PIR-habbal gyártott acél homlokzatburkolatainak tűzvédelmi vizsgálatai is ennek megfelelően készültek.

Az európai szabvány szerinti termékként 2010. október 1-jétől csak az említett OTSZ szabályzat alapján CE minősítéssel rendelkező termékek forgalmazhatók. A CE minősítés két alapvető részből áll:

  • CE adatlap, amely tartalmazza a jegyzőkönyvekkel igazolható specifikációkat (például a hőátbocsátási tényezőt, szilárdságra vonatkozó mérési értékeket, tűzvédelmi osztályba sorolást, tűzállóságot).
  • Szállítói megfelelőségi nyilatkozat, amely a gyártóra, a gyártmányra és a gyártásra vonatkozó legfontosabb konkrét jellemzőket tartalmazza (a gyártó és/vagy forgalmazó nevét, a gyártás helyszínét, a termék pontos megnevezését, a típusvizsgálatot végző akkreditált intézet, laboratórium megnevezését). Az új OTSZ szempontjainak megfelelően a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. által gyártott panelekre is fontos követelmény a tűzvédelmi megfelelőség, amit az OTSZ 5. számú melléklete részletez.

Az új szabályzat szerint a tervdokumentáció részét képező tűzvédelmi műszaki leírást kizárólag tűzvédelmi szakértő készítheti. A tervező vele konzultálva választja ki az előírt követelményeknek megfelelő terméket, csatolva hozzá a megfelelő és hatályos minősítéseket.

A beépítésre kerülő termék elfogadása a szakértő feladata, melynek lépései a következők:

  • a termék tűzvédelmi osztályba sorolása (ez PIR hab esetén „B”, amely a nehezen éghető kategóriát jelöli);
  • a tűzállóság meghatározása (ez tetőpanel esetén REI 15, falnál pedig E 15, EI 15 – R: teherhordó képesség, E: állékonyság, I: hőszigetelés);
  • a füstképződés és a csepegve égés vizsgálata (ez PIR esetén s2, a csöpögve égés eredménye d0).

Ennek értelmében a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. PIR panelei: a Thermodach (tetőpanel) B REI 15, az EMS PIR (falpanel) külső falként B EI 15, belső falként B EI 20 minősítései megfelelnek az előírt követelményeknek. A fesztávok kérdése kapcsán igazolt a 9,347 mm, illetve a 11,964 mm (ez utóbbinál a panelcsatlakozásokat 3 méterenként csavarozással kell megerősíteni). A falelemek szerelésekor a fugákba tűzálló tömítést kell helyezni.

Az egyhéjú (trapézlemez), illetve kéthéjú (szendvicspanel) könnyűszerkezetes homlokzati burkolatokat gyártó és forgalmazó ThyssenKrupp Építőelemek Kft. felsőlajosi gyárában PIR-, illetve PUR-hab töltésű szendvicspanelek készülnek kétoldali profilozott acél fegyverzettel. Az ismert, HP (Hoesch), illetve T (Thyssen) jelölésű egyhéjú termékek, valamint az Isorock kőzetgyapot szigetelésű és PUR/PIR szendvicspanelek mellett a cég új terméke a magyarországi gyártású PIR-habos szendvicspanel.

Az új kéthéjú szendvicspanelek megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak

hírlevél-feliratkozás

épjog