2010. november 24.

Érdemes figyelni az álmennyezetek akusztikai tulajdonságaira

Érdemes figyelni az álmennyezetek akusztikai tulajdonságaira

A helyiségek megfelelő akusztikai kialakításával a jó beszédérthetőség elérése mellett a környezetből beszűrődő zavaró zajhatások ellen is védelem nyújtható. A beépítéshez alkalmazott anyagok és szerkezetek alapvetően befolyásolják a térakusztikát, ezért célszerű a különféle termékek akusztikai tulajdonságaival tisztában lenni.

Ez szükséges egyrészt azért, hogy a különböző termékeket és szerkezeteket össze lehessen hasonlítani, másrészt, hogy megbízható kiindulópontot szolgáltassanak az adott építési helyszínen várható akusztikai teljesítményük kiszámításához.

 

Hangelnyelés és léghanggátlás

A függesztett álmennyezetek akusztikai tulajdonságát a hangelnyelés és a léghanggátlás határozza meg. A hangelnyelés optimalizálási, a léghanggátlás pedig maximalizálási feladat. Egy felület hangelnyelése a térben terjedő hanghullámok mozgását befolyásolja, függően attól, hogy a határoló felületekkel történő érintkezéskor visszaverődik, vagy épp elnyelődik. Jól megválasztott hangelnyelési tulajdonságú anyagokkal a hang – előadótermekben, színházakban stb. – a kívánt helyre irányítható, vagy – telefonközpontokban, nyitott irodákban – megakadályozható annak terjedése. A léghanggátlás két tér közt vizsgálva, mint a válaszfalaknál is, az egyik térből a másikba átjutó hangok csökkentését szolgálja.

 

Nem csak a lyuggatott felületek jók akusztikai feladatokra

Az anyagválasztás akusztikai hatásaira már a tervezésnél fontos odafigyelni. A mai trendeket követő téralkotásból általában hiányoznak azok a felületek, melyek a tér akusztikáját pozitívan befolyásolnák, az optikailag összhangot sugárzó építmények pedig nem biztos, hogy akusztikai szemszögből nézve is megállják a helyüket. A mai termékkínálat nyújtotta lehetőségek kihasználásával, sokszor a költségek növekedése nélkül élhetőbb és komfortosabb környezet valósítható meg otthonokban, munkahelyeken egyaránt, ezzel is csökkentve a környezet okozta stresszhatást.

 

Érdemes figyelni az álmennyezetek akusztikai tulajdonságaira

 

Az AMF széles álmennyezet választékkal járul hozzá a tervezők, építészek munkájához, hogy épületeik, terveik akusztikai szempontból is tökéletesek lehessenek. Szabad kezet kapnak a felületek kombinálásában, legyen szó sík vagy tört mennyezeti kialakításról, sima vagy lyuggatott felületek alkalmazásáról. Ellentétben a rég megszokottakkal, hogy csak a lyuggatott felületek jók akusztikai feladatokra, a hangelnyelés javítására ma már sima felületű, kiemelkedő hangelnyelési tulajdonságú álmennyezeti lapok is kaphatók. A cég akusztikus álmennyezeteivel az irodák, tárgyalótermek, eladóterek, előterek és folyosók, osztálytermek, mozik stb. helyiségei hangoptimális zónákra oszthatók.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv: elkészült a tervezési segédlet

A jövő nemzedékek szószólója alapjogi összefoglalója a területhasználat települési szintű szabályozásának átalakításáról

A háborús veszélyhelyzet alatt a közbeszerzéseknél is lehet árat emelni

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

épjog