2010. november 25.

Jelenlétfüggő fényszabályozás csarnokokban

Jelenlétfüggő fényszabályozás csarnokokban

A magas gyárépületek, raktárhelyiségek megvilágítására az Osram olyan modern fénycsöves lámpatesteket kínál, melyek hatékony elektronikus előtétekkel és megfelelő fényszabályozó rendszerrel a biztonság és a komfortérzet veszélyeztetése nélkül rendkívül energiahatékonyan világítják meg a helyiségeket.

A keskenyen sugárzó fényeloszlási görbéjű, 1-4 fényforrásos 80 W T5 fénycsövekkel működő lámpatestek kitűnő megoldást nyújtanak a 10 méter belmagasság feletti csarnokok megvilágítására. Az energiahatékony működést az egy vagy két fényforráshoz alkalmas QTP5 80 W elektronikus előtétek, vagy a szabályozható Qti Dali 80 W verziók garantálják. Az elektronikus előtéteket a kiemelkedő hatékonyság, és a gyakori kapcsolásra való alkalmasság jellemzi. A QTi Dali előtétek ezen felül problémamentesen szabályozhatók, ami azt jelenti, hogy a gyakori ki-be kapcsolás, vagy a fény leszabályozása nincs hatással a lámpa élettartamára. Például, ha egy csarnokban a 400 W Hqi lámpás, hagyományos előtéttel működő lámpatestek helyére nem szabályozható, 80 W T5 fénycsöves lámpatesteket szerelünk fel, ezzel az energiahatékonyságot mintegy 30 százalékkal lehet növelni, és a beruházás 2-4 éven belül megtérül.

 

Jelenlétfüggő fényszabályozás csarnokokban

 

A belmagassághoz illesztett érzékelő rendszerek

Még nagyobb megtakarítás érhető el mozgásérzékelők alkalmazásával, például az Osram új High Bay érzékelőjével. Ez akár 13 méterről is érzékeli a mozgást, például a magasraktárakban, és a fényt csak szükség esetén, akkor kapcsolja be, amikor emberek tartózkodnak ott. Ezzel szemben olyan ipari épületekben, ahol a belmagasság legfeljebb 4 méter, a lehető legszélesebb területen van szükség lefedettségre. Ilyen helyeken az új Vision mozgásérzékelő nyújt ideális megoldást.

 

Első a biztonság

A biztonsági szempontok kiemelten fontosak, ha a raktárakban villás targoncák is közlekednek. Ilyen esetekben különösen fontos az elegendő megvilágítás, a harmonikus fénysűrűség eloszlás, és a káprázás minimálisra csökkentése. Ezen felül a szükségletalapú szabályozásnak az emberi szem alkalmazkodását is figyelembe kell vennie: sötétebb folyosóba történő behajtáskor a villás targonca vezetője számára néhány másodpercig, amíg a mozgásérzékelő nem észleli a mozgását, és nem kapcsolja be a világítást, nem lenne megfelelő a láthatóság. A fényáram 0 és 100 százalék közötti hirtelen változása ismét megzavarná a járművezető látását.

E tekintetben jelentős javulást ígér az a folyosókon vagy a lépcsőházakban gyakran használt megoldás, amely 10 százalékos alap fényárammal működik. Ha a High Bay szenzor érzékeli egy személy vagy egy villás targonca mozgását, a QTi Dali előtét a folyosó megfelelő részén, beállítható időn, például 0,1 másodpercen belül a megvilágítás szintjét 100 százalékra növeli.

 

Egyszerű, de hatékony

Ebben a folyamatban a High Bay mozgásérzékelő jelet küld a Dali vezérlőegységhez, például a Dali Easy III-hoz, amely 100 százalékos dimmelési értékre utasítja a Qti Dali előtétet. Más szóval itt a mozgásfüggő fényszabályozás egyszerű formájáról van szó, amely 10 vagy 100 százalékos fényáramot szolgáltat a követelményeknek megfelelően.

Amikor a villás targonca elhagyja a folyosót, a világítás meghatározott idő után a 10 százalékos fényáramnak megfelelő készenléti értékre csökken. A megvilágítás alsó értékét, az átváltási időt és a felső értéket bármikor a változó működési követelményekhez lehet igazítani. Az energiafogyasztás így tovább csökkenthető a fényszabályozó rendszerrel, a biztonság és a komfortérzet veszélyeztetése nélkül.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv: elkészült a tervezési segédlet

A jövő nemzedékek szószólója alapjogi összefoglalója a területhasználat települési szintű szabályozásának átalakításáról

A háborús veszélyhelyzet alatt a közbeszerzéseknél is lehet árat emelni

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

épjog