2011. január 14.

A megfelelően működő tűzcsap életeket menthet

A megfelelően működő tűzcsap életeket menthet

Már kisgyermekkorban megtanuljuk, milyen fontos a tűzoltók munkája életünk és vagyontárgyaink védelme szempontjából. De vajon tisztában vagyunk-e a tűzcsapok karbantartásának és működésének jelentőségével? Ismerik-e a családi- és társasház-tulajdonosok, -üzemeltetők a tűzcsapokkal kapcsolatos kötelezettségeiket?

Budapest közterületein mintegy 32 ezer, épületen kívüli altalaji (föld alatti), illetve feltalaji (föld feletti) tűzcsap található, a Fővárosi Vízművek tulajdonában és üzemeltetésében. Ezek működését és állapotát az üzemeltető rendszeresen, terv szerint ellenőrzi, és szükség esetén javítja a szerelvényeket.

Új építésű vagy nagyobb átalakításon, átépítésen átesett családi, társas- és irodaházak esetén a használatbavételi engedély kiadásának feltételeként a tűzoltóság előírhatja a tűzcsapról egyidejűleg vételezhető oltóvíz mennyiségének a tűzcsap vízhozammérésével történő igazolását (röviden a tűzcsapvízhozammérést) a tulajdonos vagy üzemeltető számára.* A mérésről jegyzőkönyv készül, amit be kell nyújtani a tűzoltósághoz.

A Fővárosi Vízművek hálózatán és tulajdonában lévő tűzcsapok esetében – az Országos Tűzrendészeti Szabályzat 9/2008 (II. 22.) ÖTM rendeletének értelmében – más cég nem végezheti el a tűzoltóság által előírt méréseket. A tűzcsapokon engedély nélkül végzett beavatkozás ugyanis veszélyeztetheti a biztonságos tűzoltást, ezáltal közveszélyt okozhat!

 

A megfelelően működő tűzcsap életeket menthet A megfelelően működő tűzcsap életeket menthet

 

A szolgáltatás igénybevétele

A Fővárosi Vízművek speciálisan e célra kialakított mérőautók és eszközök, valamint szakképzett kollégák segítségével méri és igazolja a vizsgált tűzcsap(ok)on az oltóvíz mennyiségét. A szolgáltatás tűzcsaponként meghatározott fix díj ellenében vehető igénybe. A megrendeléshez a szolgáltatás igénylőjének mindössze egy megrendelőlapot kell kitöltenie. A formanyomtatvány beszerezhető a Fővárosi Vízművek ügyfélszolgálati irodájában, vagy letölthető a cég honlapjáról, a Szolgáltatások/Tűzcsap-vízhozammérés menüpont alatt. A kitöltött megrendelőlapot az ügyfélszolgálati irodában vagy a Vízvonal +36-40-247-742-es faxszámán lehet benyújtani.

 

A jegyzőkönyv átvétele

Az elvégzett vizsgálatok eredményéről készült jegyzőkönyv átvehető személyesen az ügyfélszolgálati irodában, vagy igény esetén a Fővárosi Vízművek 3 munkanapon belül postán elküldi a megrendelőnek. Személyes átvétel esetén a Fővárosi Vízművek munkatársa a megrendelőlapon megadott telefonszámon értesíti a megrendelőt a jegyzőkönyv elkészültéről, és a jegyzőkönyv, illetve a számla 30 napon belül átvehető a Fővárosi Vízművek ügyfélszolgálati irodájában.

A tűzcsap vízhozammérésével kapcsolatos további tájékoztatás a Fővárosi Vízművek Vízvonal e-mail-címén (vizvonal[kukac]vizmuvek.hu) vagy telefonszámán (+36-40-247-247) kapható.

 

*a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról OTSZ I. rész 3.3.1. alapján

(x)

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog