autodesk

2011. március 03.

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

A bejelentkezéskor kártyát kapunk, ezzel léphetünk be a szobánkba – eddig még szokványos a vecsési Hotel Stáció működése. Csakhogy itt ugyanez a kártya látja el árammal a szobánkat, működteti az árnyékolót, szolgáltatja a hűtést, és jelzi a működtetőknek, ha probléma van a rendszerben.

Ez a kártya intelligens kapcsolatban van a szobában található készülékkel, kommunikálni képes a biztonsági szolgálattal, anélkül, hogy személyiségi jogaink sérülnének… Mindez a jövő – intéznénk el egy legyintéssel, nem is sejtve, hogy létezik egy olyan hazai fejlesztésű rendszer, amely mindezt és még sokkal többet is tud, vagy szívesen tanul. Mint a Bitel Kft. közleményében olvasható, a cég a helyszínen mutatta be szakemberek és újságírók előtt a BiiOS Épületüzemeltetési rendszert, melynek első generációs változata 2006 óta működteti a szállodát.

A Bitel 1990 óta foglalkozik elektronikai és informatikai fejlesztéssel, egyik első terméke egy adatgyűjtő és feldolgozó termékcsalád, amely a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató területén országos hálózatban két évtizede működik.

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

Későbbi fejlesztésük a BiiOS első generációja, az „Ordinátor” működteti és teszi gazdaságossá a Hotel Stáció korábban elkészült szárnyának épületüzemeltetését. Felügyeli a fűtés-hűtés egyensúlyt, a beléptető rendszert, a biztonsági kamerákat működteti és számos, egy szálloda működését szabályozó gépészeti elemet irányít, még a páratartalom szabályzásáért is felelős. Ebből a vendég keveset érzékel, mert a rendszer legfontosabb szolgáltatásai főleg a működtetőnek nyújtanak hatalmas különbséget, bár mindaz, amiről fent olvashattunk, valóban évek óta működik a szállodában. A májusra elkészülő új szárnyban azonban már a vendégek számára is élményt fog nyújtani a rendszer a lehetőségek és szolgáltatások tekintetében.

Az utóbbi évtizedekben a szakemberek jellemzően mikroprocesszoros vezérlésekkel újítják meg, korszerűsítik rendszereiket. Az épületekben is minden műszaki területen (energetikai-üzemeltetési, biztonsági, kommunikációs és egyéb kényelmi rendszereknél) megjelennek az úgynevezett intelligens megoldások: ezek alkalmazása tesz egy épületet intelligens épületté.

A ma jellemző mikroprocesszoros fejlesztésekre általánosítva elmondható, hogy az általuk vezérelt létesítmény a képességet, míg maga a mikroprocesszoros vezérlés (a programozhatósága okán) a tudást nyújtja. Az önálló műszaki rendszerek képessége és tudása természetesen csak a saját kereteiken belül tud érvényesülni, nem képesek a képességek harmonizálására.

A BiiOS – mint egy alul-felül nyitott mozaik központi része – rendszerbe integrálja a képességet és a tudást.

Alulról hozzáilleszthető bármilyen épületgépészeti elem, funkció, ami kommunikációképes vagy azzá tehető, így egy rendszer képességei a BiiOS-tól függetlenül bővíthetők, fejleszthetők. Felülről – a BiiOS programozhatóságának köszönhetően – az emberi szándék bevihető a rendszerbe a BiiOS szoftver interfészein keresztül. Lehetőség van arra, hogy a fűtés és a hűtés akár a televízió működésétől függjön, bár erre nagy igény nem fog mutatkozni... De arra mindenképp, hogy a vendég a televízió felületén állítsa be a szoba hőmérsékletét sok más paraméterrel együtt.

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

A rendszer a jövő épületét körvonalazza. Nemcsak a lehetőségek végtelenek, de a megtakarítás is látványos.

Könnyen belátható, hogy egyetlen központi rendszer működése gazdaságosabb, mint a sokféle egyedi megoldás, de nemcsak az energia megtakarítása a fontos, amely akár 20%-ot is jelenthet naponta, hanem a munkaerő megtakarítás is, hiszen akár egyetlen ember működtethet egy szállodát vagy akár egy egész lakóparkot. Egyébként a Bitel erre is szolgáltat megoldást: vevőszolgálatot tart fenn, és „bérműködteti” az általa fejlesztett épületeket.

„Ismereteink szerint ma Magyarországon nincs olyan cég, amely a BiiOS-szal egyenértékű, netán szolgáltatásaiban magasabb szintű terméket produkálna” – írja a cég közleménye. Mint hangsúlyozzák, a fejlesztők ugyanis nem egy terméket, hanem egy filozófiát szeretnének meghonosítani, melynek alapgondolata sok kisebb fejlesztő cég közös munkája során valósulhatott meg. Nagy szerepe volt ebben olyan vállalkozásoknak, mint az Inetron, a Kodeltrade, a Partton, a 4TechMax, a Watt 22, amelyek a BiiOS létrejöttében elévülhetetlen érdemeket szereztek, összefogásuk elegendő hitet és erőt jelent, hogy felvegyék a versenyt a rangos, nagy hagyományokkal rendelkező multinacionális cégekkel is. Fontos kiemelni, hogy partnerkapcsolatok révén széleskörű és magas szintű fenntartási, üzemeltetési és szervízszolgáltatás is könnyedén megvalósítható a közreműködő szakvállatokkal.

A BiiOS fejlesztése nem áll itt meg. A jövő feladatai közt szerepel a RFID technológia intenzív használata, az „okos” öntanuló automatika rendszer beépítése, rendkívül kis fogyasztású rádiós szenzorok kifejlesztése, érintőképernyős felügyeleti-lakásautomatikai szoftver/hardver kifejlesztése – teszi hozzá a közlemény.

BiiOS épületirányítási rendszer – „elvet fejlesztettünk, nem terméket”

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog