2011. május 29.

A hőszigetelt vaktok javítja az energiahatékonyságot

A hőszigetelt vaktok javítja az energiahatékonyságot

Az energiafogyasztás csökkentésére irányuló szigorú előírások betartásához a nyílászárórendszerek tervezőinek, gyártóinak egyre összetettebb megoldásokat kell kifejleszteniük, mert a nyílászáróknál az alkalmazott alapanyag és üvegezés, illetve a termék beépítése együttesen határozzák meg az energiahatékonyságot.

A falszerkezet és a nyílászáró közötti kapcsolat tömítettségéről az úgynevezett vaktok gondoskodik, amit még a nyílászáró behelyezése előtt építenek a falazatba. Ennek a szerkezeti elemnek energetikailag is jelentős a szerepe, hiszen megakadályozhatja a nyílászáró körüli hőhíd kialakulását, ami jelentősen csökkentené a nyílászáró hőszigetelő képességét.

A tapasztalatok szerint a nyílászárók beépítéséhez általában acélból készült vaktokot alkalmaznak, aminek következtében az ablakok körül hőhidak alakulnak ki, jelentősen lerontva ezzel a manapság már kiemelkedő hőátbocsátási tényezőjű nyílászárók hőszigetelő képességét. A nyílászáró hőszigetelő képességének csökkenésével nő a fűtési és hűtési energiafelhasználás, illetve fokozódik a kondenzvíz-képződés (páralecsapódás), ami nemcsak esztétikai problémákat okoz, hanem az egészséget is károsítja.

 

Az új Metra fejlesztés: hőszigetelt tok

A Metra olyan hőszigetelt, kiváló hővezetési tényezőjű (λ=0,04 W/mK) tokszerkezetet fejlesztett ki, melynek alkalmazásával kizárható, hogy a nyílászárók körül hőhidak képződjenek, megakadályozva ezzel a páralecsapódást, azaz a penészesedést is. A speciális sarokösszekötők és rögzítőfülek segítségével egyszerűen összeállítható és beépíthető tokok hőszigetelő képességük mellett fokozott hangszigetelő képességgel is bírnak.

 

A hőszigetelt vaktok javítja az energiahatékonyságot

Az izotermikus rajzon látható, hogy a vaktokban elhelyezett
nyílászáró hőszigetelő képessége érzékenyen érintett, ráadásul
ezen a területen fokozott penészedéssel is számolni kell

 

A hőszigetelt tok további előnyei:

• a fémből vagy fából készült vaktokokkal azonos költség;
• elkészíthető az üzemben vagy a beépítés helyén;
• kis súlya miatt könnyen kezelhető;
• kiválóan tapad a falazó- és vakolóanyagokhoz;
• jó statikai tulajdonságok, alacsony tágulási érték;
• égésálló és önkioltó (V0 osztály);
• időjárásálló, tartós megoldás.

A fokozott hőszigetelésű Metra ajtó- és ablakrendszerek hőszigetelt tokkal történő beépítése új mérföldkő a nyílászárók energiahatékonyságára irányuló törekvésekben.

 

A hőszigetelt vaktok javítja az energiahatékonyságot

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo