2011. június 23.

A társasház energiaköltsége 14-ről 5 millióra csökkent

A társasház energiaköltsége 14-ről 5 millióra csökkent

Az 1994-ben épült, átlagos veszprémi társasházon – melynek hőszigetelése szinte a nullával volt egyenértékű – 2002 óta folyamatosan energiamegtakarításra irányuló felújításokat végeztek: mára 70 százalékkal csökkent az épület fűtésre és melegvíz-előállításra felhasznált gázmennyisége, és 72 százalékkal a felhasznált elektromos energia mennyisége.

Miután az épület 1995-ben társasházzá alakult, a ház gázfogyasztása a különböző műszaki-gazdasági intézkedések következtében 94 ezer m3/év alá csökkent a korábbi 100 ezer m3-t is magasan meghaladó szintről. A 2010-ben elvégzett átfogó beruházások eredményeként mindez már csak 28 ezer m3 volt, ami lakásonként 466 m3 gázfogyasztást jelentett. A kiemelkedően magas energiamegtakarításhoz jelentősen hozzájárult a homlokzat hőszigetelése: az épületet 2009-ben a KIVÉT védjeggyel rendelkező Mapetherm hőszigetelő rendszerrel szigetelték – a ház lakói ezzel a döntésükkel 25 százalékos energiamegtakarítást értek el. (Ezzel egy időben a ház pincefödémét is szigetelték, mert bár a fűtésköltségek magasak voltak, a ház alsó szintjén lakók folyamatosan fáztak telente.)

A Mapetherm rendszer az első olyan hőszigetelő rendszer, amely (2008-ban) KIVÉT védjegyet kapott. A Kiváló Építési Termék védjegy nemcsak az anyagok kiváló minőségét, hanem a rendszerelemek kiszolgálását, logisztikáját, a termékek minőségének hosszú távú fenntartását, valamint az iparágban a gyártó által történő folyamatos fejlesztést is díjazza.

 

A társasház energiaköltsége 14-ről 5 millióra csökkent

 

A társasház hőszigeteléséhez alkalmazott anyagok

• Mapetherm hőszigetelő lapok
A veszprémi kivitelezésen alkalmazott Mapei hőszigetelő rendszer hőszigetelő lapjai CE; valamint ÉME-bizonylattal is rendelkeznek, és egyenletesen magas minőségben állnak rendelkezésre.

• Mapetherm ragasztótapasz
Csak megfelelő műgyantatartalmú ragasztót és megfelelő ragasztási technológiát alkalmazva képes a hőszigetelő tábla a külső és belső oldala közötti jelentős hőmérséklet-különbségeket, illetve az abból adódó deformációkat, hőtágulásokat elviselni. A Mapetherm ragasztótapasz megfelelő tapadást és rugalmasságot nyújt, és nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, amit akár már a ragasztást követő napon is képes elérni. A ragasztó finom szemcseszerkezetének köszönhetően a bekeverést követően lágy-krémes konzisztenciájú, így a háló glettelésekor jó alapfelület készül a minőségi finomsimításhoz. A hőszigetelő lapok rögzítéséhez a legelterjedtebb módszer a dübelkiegészítéssel történő pontperem ragasztás – a veszprémi házon is ezt a technológiát alkalmazták.

• Ejot-dübelek
A kivitelezésen Ejot IDK-T műanyag szeges dübeleket alkalmaztak. A beszállító kiválasztásában szerepet játszott, hogy az Ejot és a Mapei cégpolitikája hasonló: kompromisszumok nélküli új technológiai megoldások mellett minőségi szolgáltatások nyújtására törekednek. Az Ejot részéről ilyen szolgáltatások például a dübelkihúzódási vizsgálat, a biztonságos raktárkészlet, a kiváló logisztika.

• Mapetherm NET üvegszövet háló
A Mapei cég a külföldről beáramló olcsó termékek helyett a magyar gyártmányú Tolnatext hálók használata mellett döntött. Ez a rendszerháló nem hullámosodik, könnyű besimítani, szélei nem rojtosodnak, nem mozdul el. Tartósságát a hálón található lúgálló bevonat növeli.

• Quarzolite Base Coat színezett alapozó
A Quarzolite Base Coat színezett alapozó növeli a rákerülő bevonatrétegek tartósságát, javítja a színek végső megjelenését, élénkségét. Mivel színezhető, a bevonatok fedőképességét is javítja.

• Quarzolite Tonachino dekoratív védőbevonat
A Quarzolite Tonachino kapart hatású, egyedi, olasz struktúrájú bevonat, melynek kiadóssága – ami ezt a dekoratív terméket versenyképessé teszi – egyedülálló. A minőségi termék lassan szennyeződik, élénk színeit és rugalmasságát sokáig megtartja.

 

A társasház energiaköltsége 14-ről 5 millióra csökkent

 

Kapcsolódó cikkek:

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog