2011. június 28.

Kiírásminta nyílászáró-működtető rendszerekhez

Kiírásminta nyílászáró-működtető rendszerekhez

A nyílászárók műszaki megoldásainak fejlődése napjainkra oda vezetett, hogy a tervdokumentációk eddig megszokott fejezetei mellett szükség van a nyílászáró működtető rendszerek műszaki leírására is. A tervezőknek viszont ebben még nem alakult ki rutinjuk - a GEZE ezért a hiánypótlás szándékával minta kiírást adott közre a Tervlap építészeti portálon.

A Nyílászáró működtető rendszerek műszaki leírása című anyaggal a cégnek az a szándéka, hogy a tervezőknek egy olyan „sablont” nyújtson, aminek segítségével a tervezésnek ezt az új műszaki ágát könnyebben kezelhetik, akár középületek, akár lakóépületek esetén. Egy fiktív épülethez készítették el ezt a műleírást, amelyben a nyílászáró rendszerek leggyakrabban előforduló fajtáit vették számba. Egy konkrét projekten az összes variáció nyilván nem fordul elő, viszont a minta anyagból bármelyik megoldás „kiollózható”.

Ma már a nyílászárók funkcionális működését is meg kell tervezni, rendkívül fontos, hogy legyen egy leírás arról, melyiknek hogyan kell működnie. Ez az alapja a helyes műszaki tartalom meghatározásának. A különböző funkciók – például a tűzgátlás vagy a friss levegő utánpótlás – nem mindig hangolhatók össze, ez még inkább szükségessé teszi az átgondolt tervezést.

A kiírás-minta közreadása mellett a GEZE szívesen áll a tervezők rendelkezésére az adott épületre vonatkozó konkrét tanácsadással is. További információk és elérhetőségek a www.geze.hu honlapon találhatók.

Minta kiírás a Tervlap építészeti portálon >>

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog