2011. július 23.

Anyagmennyiség-kimutatások – modellezés nélkül

Anyagmennyiség-kimutatások – modellezés nélkül

Építészeknek és szerkezettervezőknek is kínál hasznos szolgáltatást az Allplan egyik sajátossága, úttörőként a tervezőszoftverek között.

Ma már minden élvonalbeli CAD szoftver képes arra, hogy egy adott épület(rész) modelljéből úgynevezett jelentéseket készítsen, azaz hogy kigyűjtse a modellben szereplő anyagokat, és meghatározza azok pontos mennyiségét. Ennek nagy haszna lehet például a különböző tervváltozatok költségeinek összehasonlításakor, vagy a kivitelezési árajánlatok bekérésekor.

Anyagmennyiség-kimutatások – modellezés nélkül

Az Allplan 2011 verzióban új jelentésszerkesztő jelent meg, mellyel új lehetőségeket kaptak a felhasználók a mennyiségi kigyűjtésben, kiértékelésben. Az Allplan több évtizedes mennyiségkigyűjtési, -kiértékelési tapasztalatait most ötvözte a modern megtekintő eszközzel, a Report Viewerrel. Ez az eszköz lehetőséget nyújt a felhasználónak, hogy egyszerű eszközökkel megváltoztassa a programmal szállított jelentések formai megjelenését, mellyel az iroda arculatának megfelelő kiértékelési dokumentációkat tud létrehozni, nyomtatni.

E téren viszont az Allplan olyan különleges szolgáltatásokat is nyújt, amely más tervezőprogramoknak nem erőssége: bizonyos praktikus esetekben a modell elkészítése nélkül is képes a fent említett jelentéseket elkészíteni.

Az egyik ilyen eset – amelynek a szerkezettervezők vehetik hasznát elsősorban – a betonzsaluzatok szükséges mennyiségének kimutatását elkészítő funkció. A megtervezett monolit vasbeton szerkezet modelljéből kiindulva a program képes gombnyomásra kiszámítani a különböző zsaluzandó felületek mennyiségét, természetesen azt is figyelembe véve, hogy a modellben az adott szerkezeti elemek fal, oszlop, födém, vagy alaplemez funkcióval szerepelnek-e. Ez a zsaluzati tervek készítéséhez – illetve a zsaluzási költségek számításához – rendkívül hasznos kiinduló adat lehet.

A zsalufelületek kigyűjtésének lehetőségéről további információk találhatók az Allplan.blog.hu Tartószerkezetek és zsaluk mennyisége bejegyzésében.

A másik hasonló – elsősorban az építész tervezők érdeklődésére számot tartó – praktikus szolgáltatás a „helyiségek kiépítése” funkció. Ezzel lényegében a különböző burkolatok mennyiségét számíthatjuk ki. Ehhez az Allplan szintén nem a modellezést használja, hanem „kiépítési felületeket” értelmez, ami a padló-, oldal- és födémfelület, valamint a szegély lehet. Ezeket a kiépítéseket helyiségekhez (belső felületek) és szintekhez (külső felületek) lehet hozzárendelni és ennek megfelelően kigyűjteni.

A helyiség kiépítésről további hasznos információ található az Allplan.blog.hu Kiépítési felületek bejegyzésében.

 

Kapcsolódó cikkek:

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog