2011. július 25.

Flexibilis vagy alakváltozásra képes csemperagasztót vegyünk?

Flexibilis vagy alakváltozásra képes csemperagasztót vegyünk?

Ha például teraszra, vagy fűtött aljzatra keresünk megfelelő csemperagasztót, akkor ne csak a „flex”, illetve „kültéri” szavakat keressük a zsákon, hanem az alakváltozásra, illetve nagy alakváltozásra képes tulajdonságra utaló S1 vagy S2 jelölést.

Ha flexibilis vagy kültéri csemperagasztót keresünk, ilyen anyagot könnyűszerrel tudunk választani, hiszen ezek az anyagok számtalan változatban megtalálhatóak az üzletek polcain, raktárakban, áruházakban.

A zsákfeliratok alapján különleges tulajdonságú anyagokat vélünk beazonosítani. Néhány példa a számtalan változat közül, amelyekkel találkozhatunk:

• „fagyálló Superflex csemperagasztó”

• „kültéri fagyálló flexibilis csemperagasztó”

• „kültérre flexibilizált csemperagasztó”

• stb.

A lehetőségek tárháza végtelennek tűnik – de valóban biztonságot, megnyugtató műszaki tartalmat jelentenek a vásárláskor ezek a kifejezések? Sajnos nem!

Flexibilis (hajlékony) lehet egy flexi cső, egy flexibilis szifon és egyéb olyan dolgok, amelyek ránézésre egyértelműen hajlékonyak. Ezek a kifejezések nem utalnak műszaki tartalomra, műszaki tartalmi értékük nincs, a gyártó cégeknek e kifejezések használatával semmilyen további műszaki tartalmi kötelezettségük nincs.

Ezeket a kifejezéseket bármikor bármilyen termékre ráírhatnák, nincsen mögöttük műszaki tartalmi kötelezettség, nincsenek mögöttük szabványok, nincsen mögöttük semmi olyan háttér, amely egy esetleges probléma esetén, irányt, jogorvoslatot, segítséget nyújt a probléma megoldásában.

A fentiek első olvasásra furcsának tűnhetnek, de rögtön érthető lesz miről is van szó. Most következzen egy kis útmutató: miként érdemes csemperagasztót választani.

Flexibilis vagy alakváltozásra képes csemperagasztót vegyünk?

A ragasztók az alábbiak alapján vannak osztályba sorolva:

• kötőanyag,

• teljesítmény,

• kiegészítő tulajdonságok,

• alakváltozási tulajdonság.

A ragasztó ajánlásakor csak ezeket a jelöléseket keressük a zsákokon, mert ezek az irányadóak, ezek műszaki tartalom tekintetében köteleznek!

Például:

• falburkoláshoz mindig lecsúszásmentes ragasztót válasszunk,

• egy fűtött aljzatra, kent vízszigetelésre, teraszokra mindenképpen fokozottan terhelhető besorolású anyagot válasszunk. Továbbá ne a „flex”, illetve „kültéri” szavakat keressük, hanem az alakváltozásra, illetve nagy alakváltozásra képes S1 vagy S2 jelölést.

Miként néz ez ki a zsákokon? Például így: C2TE S1 (cementkötésű, fokozottan terhelhető, lecsúszásmentes, hosszú nyitott idejű, alakváltozásra képes).

A Mapei szeretne abban segíteni, hogy a burkolói szakma egyre inkább tudjon a prémium anyagok irányába nyitni. Ezért 2011–től csökkentettük a prémium csemperagasztók listaárait, mert bízunk abban, hogy a kedvezőbben elérhető magas műszaki tartalommal bíró csemperagasztók segítik a felhasználókat, megrendelőket abban, hogy a beépítésekhez a valóban oda való, magas műszaki tartalommal bíró anyagokat ajánlják, vásárolják, használják!

Hiszünk abban, hogy csak a magas minőségű anyagokkal elkészített burkolási munkák lehetnek hosszú távon problémamentesek. Az ilyen problémamentes burkolatok elkészítéséhez most a Keraflex családot ajánljuk:

• Keraflex,

• Keraflex Easy,

• Keraflex Maxi S1,

• Keraflex S1.

E termékekről bővebb információt (leírást, műszaki információt) a www.mapei.hu oldalon találhatunk.

Flexibilis vagy alakváltozásra képes csemperagasztót vegyünk?

 

Kapcsolódó cikkek:

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog