2012. augusztus 10.

A kent szigetelés követi a bonyolult formákat is

A kent szigetelés követi a bonyolult formákat is

Bármilyen vízszigetelési feladatról legyen is szó (talajjal érintkező épületszerkezet, tető, terasz, vizeshelyiség, medence stb.), a szigetelésnek meg kell akadályoznia a víz behatolását az alapfelületbe, bizonyos esetekben pedig a párazárásról is gondoskodnia kell. E feladatokra kitűnő megoldást nyújtanak a kenhető szigetelőanyagok.

A vízszigetelések általában előzetesen megépített (elemekből összeállított vagy helyszínen betonozott) nem, vagy nem tökéletesen vízzáró fogadófelületre, egy vagy több, utólagosan felhordott vízzáró rétegként készülnek. A beépítés helye, az alkalmazott anyagok és a várható igénybevétel szerint a szigetelés érintkezhet a vízzel közvetlenül, illetve közvetve, a várható terhelésnek megfelelő védőréteg (például teraszokon járólap) közvetítésével. A múlt század második felében a műanyag diszperziók elterjedésével olyan könnyen feldolgozható vízszigetelő anyagok jelentek meg, melyeket közvetlenül az alapfelületre kentek fel. E műanyag diszperziók a felületen filmréteget képezve alkalmasak vízszigetelésre. Gyártanak kétkomponensű, műanyag diszperzióból és finom cementhabarcsból álló terméket, vagy rediszpergálható adalékot tartalmazó egykomponensű, gyárilag előkevert, száraz készítményt is. E típusok előnye, hogy a burkolat az építőiparban használatos cementbázisú, flexibilis ragasztókkal közvetlenül a szigetelőrétegre ragasztható.

A vízterhelés jellegétől függően 2-3 rétegben felhordott vízszigetelés jól követi az alapfelületet, bonyolult geometriai formák is könnyedén, egyszerűen szigetelhetők vele. A sarkoknál, éleknél és dilatációknál elhelyezett rugalmas hajlaterősítő szalagok alkalmazásával biztonságos vízzárás alakítható ki.

A Lasselsberger-Knauf Kft. kínálatában különféle kenhető szigetelőanyagok és a komplett rétegrend kialakításához szükséges egyéb anyagok (ragasztók, fugázók, rugalmas hajlaterősítő szalagok) is megtalálhatók.

A víz- és párazáró Flächendicht folyékony fólia elsősorban fürdőszobák falazatainak és padlóinak szigetelőanyaga. Kizárólag beltérben, nem folyamatos vízterhelésű felületeken alkalmazható. Rendkívül jól tapad betonra, vakolt téglafalra, pórusbetonra, gipszkartonra, cementesztrichre, aquapanelre és extrudált polisztirolra, azaz a Flächendicht kiválóan alkalmas épített zuhanyzók vízszigetelésére is. A Flächendicht 1:3 arányban vízzel hígított elegyével végezett felületelőkészítés után közvetlenül az alapfelületre hordható. Az ily módon alapozott falakat vagy járófelületet legalább két rétegben felhordott Flächendicht réteg szigeteli megfelelően. A vízszigeteléssel ellátott szerkezeti elemekre közvetlenül ragasztható kerámia-, kő- vagy üvegmozaik burkolat. A ragasztáshoz a felhasznált burkolólapok anyagától és méretétől függően Lasselsberger-Knauf Flex, Profiflex ragasztó vagy Siluette kétkomponensű ragasztó használható. Ha a vízszigeteléssel ellátott padlót hamar szeretnénk igénybe venni, Rapid Flex alkalmazása javasolt. A burkolólapok közötti hézagok kitöltésére a cementkötésű ProCol fugázó alkalmas, az élek és sarkok csatlakozásai a ProCol fugázó színeivel harmonizáló Szaniterszilikonnal tölthetők ki.

A kent szigetelés követi a bonyolult formákat is

Fürdőszoba-felújítás anyagai:
1. szilikon
2. fugázó
3. ragasztó
4. vízszigetelés
5. hajlaterősítő szalag
6. padlókiegyenlítő
7. alapozó

Az Aquastop Flex egykomponensű, gyorskötésű, rugalmas, cementbázisú kenhető szigetelés, használható kül- és beltérben, fürdőszobákban, csapvízzel feltöltött úszómedencékben, tűzivíztározókban, teraszokon, erkélyeken. A burkolatok a Flächendicht fóliánál ismertetett módon és felsorolt anyagok felhasználásával ragaszthatók, illetve fugázhatók.

Az Elastoschlämme 2K nagy rugalmasságú, szulfátálló, repedésáthidaló, kétkomponensű szigetelőanyag, mely az Aquastop Flex alkalmazási területein kívül termálvízzel töltött medencéknél, mezőgazdasági (például trágya-) tárolóknál, szennyvíztisztítóknál is használható.

dr. Jelinkó Róbert

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo