2012. március 07.

A Model Home 2020 kísérleti program utolsó épülete

A Model Home 2020 kísérleti program utolsó épülete

Október végén adták át a Velux Model Home 2020 kísérleti programjának hatodik, egyben utolsó épületét a Párizs melletti Verrieres Le Buisson-ban. A Nomade Architectes építésziroda által kidolgozott magastetős moduláris építészeti koncepció szerint a különböző hajlásszögű épületegységek sorolásával sokféle funkció kiszolgálása érhető el.

A jövő fenntartható épülettervezési folyamatait támogatva létrejött Model Home 2020 kísérleti program a természetes megvilágításra, a napfény jótékony hatására, a szellőzés, a kellemes beltéri klíma megteremtésére és a megújuló energiaforrások alkalmazására helyezi a hangsúlyt. A 130 négyzetméter alapterületű francia Maison Air et Lumiere is ezen építészeti koncepció gyakorlati megvalósítása; az átgondoltan elhelyezett, különböző méretű homlokzati és tetőtéri ablakok annyi fényt engednek a belső terekbe, hogy azok szinte fényárban úsznak, nagymértékben csökkentve a mesterséges megvilágítás szükségességét. A nyári időszakban a túlmelegedés elleni védelemről a dinamikus árnyékolás és a hőtároló kapacitást növelő épületszerkezetek gondoskodnak.

A Model Home 2020 kísérleti program utolsó épülete

 

Megújuló energiaforrások, pozitív energiamérleg

A bőséges napfény a folyamatos szellőztetéssel kombinálva egész évben egészséges, kellemes környezetet teremt az épületben tartózkodók számára. A francia aktívház maximálisan kihasználja a megújuló energiaforrásokat, minimálisra csökkentve ezzel nyaranta a légkondicionáló, telente a hagyományos fűtés, valamint a mesterséges megvilágítás szükségességét. A napkollektorok és a hőszivattyú a használati meleg vízhez és a padlófűtéshez szükséges hőmennyiséget állítja elő, a tetőbe épített 35 négyzetméternyi fotovoltaikus napelem által termelt energia pedig éves szinten teljes mértékben fedezi a ház elektromos áram fogyasztását. Az elektromos fényforrások, háztartási gépek és szórakoztató elektronikai eszközök kiválasztásakor is az alacsony fogyasztás volt mérvadó.

A Model Home 2020 kísérleti program utolsó épülete

Az energiaszükséglet további minimalizálása érdekében a mosó- és mosogatógépek a ház hidegés melegvíz-hálózatára közvetlenül is ráköthetők. Az épület energiamérlege pozitív, hiszen több energiát termel, mint amennyit működéséhez felhasznál, továbbá szén-dioxid-kibocsátás szempontjából is semleges. Ugyancsak az energiaszükséglet csökkentése érdekében az épület aktív homlokzattal készült, ahol a kültéri változásokra reagáló szenzorok találhatók, melyek „önállóan” szabályozzák a belső hőmérsékletet, valamint az árnyékolók mozgását. A ház természetes és mechanikus szellőzőrendszerrel is rendelkezik. Utóbbi télen lép működésbe és hővisszanyerőt használ, a természetes rendszer pedig az ablakok nyitásával teremt ideális belső klímát enyhe időben. A játékos tetőszerkezet ellenére az épület kompakt és jól szigetelt. A hőszigetelésnek és a légtömör szerkezetnek köszönhetően a termikus burok nagyfokú energiamegtakarítást eredményez.

A Model Home 2020 kísérleti program utolsó épülete

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog