2013. szeptember 30.

A modern építészet változatos, lendületes, különleges burkolata

A modern építészet változatos, lendületes, különleges burkolata

A rezet és ötvözeteit, többek között a bronzot és a sárgarezet, kiváló tulajdonságaiknak köszönhetően, évezredek óta használják az építészetben – bármilyen igényes, új vagy felújított épület szép tartozéka a rézlemezből készült fedés, akár teljes felületen, homlokzatburkolaton, akár a tetőhéjalás kiegészítő szerkezeteként.

A réz természetes anyag, mely jól megfelel napjaink elvárásainak, ugyanakkor időtlen minőséget garantál. Karbantartási igénye minimális, tartóssága kiemelkedő, ezért hosszú távú befektetést jelent. A réz a környezeti hatásokra védő patinaréteg fejlesztésével reagál, mely még ellenállóbbá teszi. Ez a környezetbarát anyag 100 százalékban újrahasznosítható, aminek során értékes tulajdonságait megőrzi, így soha nem megy kárba és nem keletkezik belőle hulladék.

 

Változatos színvilág

A legtöbb fém szürke színű, ezzel szemben a réz és ötvözetei különféle színekben pompáznak, egyedivé téve az épületeket. Az idő múlásával a réztető és homlokzatburkolat vöröses rózsaszín, barna, majd kékeszöld színre patinázódik. A réz jól illik az üveghez, más fémekhez, kőhöz, fához, téglához, tehát a legtöbb természetes építőanyaghoz. A tiszta réz könnyen alakítható bármilyen formára, ezért különösen alkalmas bonyolult tetőformák és összetett részletek kidolgozására, szemben az ötvözetekkel, melyek sokkal merevebbek, így leginkább nagyobb kiterjedésű síkfelületek burkolására alkalmasak.

A klasszikus, fényes vöröses színű tiszta réz a környezeti hatások miatt kezdetben barnává, majd több tíz év alatt zölddé válik. Alkalmazási területe széles, leggyakrabban tetőfedésre használják, de találkozhatunk vele homlokzatokon, a belsőépítészetben és használati tárgyak anyagaként is. Az előoxidált réz sötétbarna színét a gyártási eljárás során nyeri el, a természetes folyamat közbenső fázisával megegyező eredménnyel. Az előpatinázott réz kékeszöld színű, vibráló, élő anyag, mely a természetes oxidáció utolsó fázisának felel meg.

A sárgaréz aranyszínű ötvözet, rézből és cinkből áll, melyet tombaknak is neveznek. Idővel bebarnul, de a zöld patina sokkal lassabban alakul ki rajta. A cinknek köszönhetően erősebb és keményebb a tiszta réznél, valamint olcsóbb és könnyebb is, ezért elsősorban homlokzatokon alkalmazzák. Szintén arany csillogású a réz és az alumínium ötvözete, melynek színe azonban nem változik meg.

A bronz a réznek ónnal alkotott, meleg vörösesbarna színű ötvözete, mely idővel sötétbarnára változik.

A modern építészet változatos, lendületes, különleges burkolata

Különböző mértékben előpatinázott rézlemez sávokból szőtt életteli homlokzat

 

Bármilyen mintázat

A rézlemez felülete lehet változatos mintázattal perforált és/ vagy húzott, illetve rézháló is választható, de a gyártók örömmel vállalkoznak az egyedi elképzelések megvalósítására is.

 

Formagazdagság

A rézlemezek rendkívül sokoldalúak, változatos szélességben kaphatók és könnyen méretre vághatók. A gyárban formázott rézzsindely lehet téglalap, négyzet vagy akár rombusz alakú, két-két szemközti oldalán ellentétes irányú visszahajtással, és általában fadeszkázatra kerül. Az előre gyártott panelek nagyobb méretű táblák, melyeket legtöbbször fa- vagy acélrácsozatra rögzítenek. A kazetta téglalap formájú késztermék, mely sokkal merevebb, így nagyobb síkfelület hozható vele létre.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo