2015. október 08.

A+-os fal B-30-as falazóelemmel 40 cm alatt

A+-os fal B-30-as falazóelemmel 40 cm alatt

A nagy szilárdságú ForrásTégla kerámiaelemekkel elegendő futóra falazva (18 cm) építeni a teherhordó falat. Ezt kívül 10 cm kőzetgyapot szigeteléssel, belül vályogvakolattal ellátva 30 cm összvastagságú, 0,29-es U-értékű falazat érhető el. 20 cm kőzetgyapottal szigetelve pedig már A+-os házak falszerkezete kapható.

Az építőiparban a B-30-as tégla a letűnt időket idézheti. A múlt század második felében tömegével készültek belőle az épületek, kiegészítő hőszigetelés nélkül. Akkoriban korszerűnek számított – főleg a terméskőből épült falazatokkal szemben. Azt pedig mindenki természetesnek vette, hogy fűteni kell, ha nem akar fázni. A penészesedés is viszonylag ritka volt, mert a gumitömítés nélküli ablakok biztosították a megfelelő légcserét. A fokozódó komfortigény, az emelkedő energiaárak és a növekvő energetikai követelmények hatására a téglagyártók folyamatosan fejlesztették a technológiájukat és jobbnál jobb hőszigetelő téglákat, rendszereket alkottak meg.

A kerámiatégla-gyártás evolúciója során egyre kevesebb anyag, ezzel együtt egyre több kikönnyítés: légkamra, levegő, polisztirol, kőzetgyapot került a falazóelemekbe, ezzel fokozva a hőszigetelést. Törvényszerű, hogy a hőszigetelő képesség javulása mellett az elemek térfogattömege és terhelhetősége is drasztikusan csökkent, illetve a tömegcsökkenéssel párhuzamosan a léghanggátlásuk romlott. Mára az egyre fokozódó hőtechnikai követelményeket a legmodernebb – tisztán – kerámiatéglák már csak nehezen vagy egyáltalán nem képesek teljesíteni egyéb, kiegészítő hőszigetelés nélkül. Nagy probléma továbbá a mai „modern” falazóelemeknél, hogy – mivel viszonylag jó a hőszigetelésük, ezért – a lakótér felől is szigetelnek. Emiatt az épületek nyáron „belülről fűtődnek fel” a bent lévő emberek, gépek hőjétől. Emiatt kell a normál passzívházakat nyári hűtésre is méretezni a robusztus termikus burok ellenére. Illetve ezért fordulhat elő, hogy egy nagyobb családi összejövetelnél egy polisztirolzsalus falazatú házban télen is elviselhetetlenül felszökik a meleg, amit a légtechnika „partifokozatos” felpörgetésével próbálnak meg kompenzálni.

Biztosan az a megfelelő irány, hogy a 44-es nútféderes falazóelemekre is 10-20 cm kiegészítő hőszigetelést rakunk? A kérdés megválaszolása előtt nézzük meg, milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy épületfizikailag és épületszerkezetileg korrekt modern falazatnak:

 • statikai állékonyság, nagy nyomószilárdság, földrengésvédelem;
 • megfelelő hőtároló, hőcsillapító belső tömeg;
 • belső oldali páraszabályozás, a lakótér páraháztartásának kiegyenlítésére;
 • kimagasló hőszigetelő képesség;
 • csapadéknak, külső viszontagságoknak ellenálló, de páradiffúzióilag nyitott külső kéreg;
 • tűzbiztonság;
 • hanggátlás.

Ezeket a szempontokat homogén falazattal képtelenség kielégíteni. A logikus, jól működő falszerkezet olyan, mint az emberi bőr, réteges felépítésű, ahol minden rétegnek megvan a saját rendeltetése.

Itt kanyarodhatunk vissza a B-30-as téglához és a ForrásTégla válaszához, azaz milyen egy ideális falszerkezet.

A ForrásTégla égetett agyag B-30-as falazóeleme jelentősen több, akár 2-3-szor nagyobb terhet képes elviselni a mai „modern” kerámia- vagy pórusbeton falazóelemekkel szemben. A bruttó testsűrűsége is nagyságrendileg magasabb.

 

Klasszikus ForrásTégla falazóelemek

A+-os fal B-30-as falazóelemmel 40 cm alatt
B-30

A+-os fal B-30-as falazóelemmel 40 cm alatt
Uniform

 

A+-os fal B-30-as falazóelemmel 40 cm alatt
HB 38

 

A+-os fal B-30-as falazóelemmel 40 cm alatt
Kettősméretű, soklyukú

Nyomószilárdság: 23,5 N/mm2 (B-30) 26,8 N/mm2 (kettősméretű)
Bruttó száraz testsűrűség: 1000 kg/m3

 

A szakma kicsit beleragadt a 30-as szám (modul) bűvöletébe, pedig logikus, hogy ami szerkezet, az tartson, ami szigetelő, az szigeteljen. A nagy szilárdságnak köszönhetően – és mivel amúgy is kiegészítő hőszigetelést alkalmazunk – elegendő és kézenfekvő tehát, hogy futóra (18 cm) építsük a teherhordó falat. Így érhetünk el 0,29 W/m2K U-értéket 10 cm kőzetgyapot szigeteléssel, belül vályogvakolattal ellátott, 30 cm összvastagságú fallal. 20 cm kőzetgyapottal szigetelve pedig már A+-os házak (U=0,16 W/m2K) falszerkezetét kaphatjuk.

30 cm vastagságú falazatok U-értékei:
ForrásTégla B-30: 17,5 cm+10 cm kőzetgyapot U=0,29 W/m2K
Porotherm 30 normál: U=0,71 W/m2K
Ytong 30: U=0,4 W/m2K

A+-os fal B-30-as falazóelemmel 40 cm alatt
Kőzetgyapottal szigetelt, futóra falazott B-30-as fal, belső oldalon páraszabályozó ForrásTégla vályog alap- és fedővakolattal, mész- vagy szilikátfestéssel

 

A fenti kritériumokat kielégítő falszerkezet (belülről):

 • nagy páraáteresztő képességű festés, bevonat (vályogfesték, biomész vagy szilikát);
 • ForrásTégla vályogvakolat (páraszabályozó réteg+tömeg);
 • ForrásTégla vályogtégla (opcionálisan 12 cm vastagsággal, a lakótér felől a tömeg növelésére és a lakókkal érintkező természetes burok kialakításához, gépészei hornyok könnyű kialakításához);
 • B-30-as (Uniform vagy HB 38) kerámiatégla-fal teherhordó réteg, futóra rakva;
 • kőzetgyapot vagy egyéb természetes szigetelőanyag (például fagyapot, cellulóz, nád stb.);
 • csapóesőbiztos, de páradiffúzióilag nyitott vakolati rendszer vagy kiszellőztetett tégla, esetleg kő- vagy könnyűszerkezetes burkolat.

Előnyök:

 • futóra rakott falnál csökkenthető a bruttó terület;
 • egyszerű „kivitelezőbiztos” építés;
 • gazdaságos;
 • magas belső oldali hőtároló kapacitás (téli meleg, nyári éjszakai hűvös tárolása);
 • a zárt függőleges habarcsfugák miatt nem szükséges a külső oldali vakolás.

 

A+-os fal B-30-as falazóelemmel 40 cm alatt


A+-os fal B-30-as falazóelemmel 40 cm alatt

Alacsonyenergiás lakóház pincéjének falazása B-30-as falazóelemmel. Pilisszentlászló, 2015. szeptember

 

Alkalmazási területek:

 • pincefalazó tégla 30 cm vastagságban;
 • többszintes épületek falazata 30 cm vastagságban;
 • vázkitöltő falazat többszintes pillérvázas épületeknél 30 vagy 18 cm vastagságban;
 • 1-2 szintes épületek teherhordó falazata akár 18 cm vastagságban;
 • családi házak ideális falszerkezete 18 cm vastag B-30 kerámiatéglával, belső oldalon 12 cm vályog ForrásTégla, ForrásTégla vályogvakolattal.

 

Major Attila okl. építészmérnök

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo