2015. január 12.

A Várkert Bazár föld alatti rendezvénytermének födémzsaluzása

A Várkert Bazár föld alatti rendezvénytermének födémzsaluzása

A zárófödém 40 cm vastag, 100 cm-es lelógású, 80 cm széles gerendákkal erősített, alul bordás monolit vasbeton födém, melynél a gerenda zsaluzási síkja 6,65 m-re található a padlószint fölött. A zárófödémre még az előtt meg kellett kezdeni a föld visszatöltését, hogy a födém elérte volna teljes teherbíró képességét.

Az Ybl Miklós tervei alapján 1883-ban épült Várkert Bazár neoreneszánsz stílusban megálmodott épületegyüttes, mely a hazai romantikus építészet egyik legszebb alkotása. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, árkádsorai üzletekkel voltak tele. A Várkert részét képező bazársor évtizedeken keresztül állt elhagyatottan Budapest szívében – 1996-ban került be a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékei közé.

A világörökség részét képező épületegyüttes és a kapcsolódó kertek korhű helyreállítása 2013-ban kezdődött. A felújítás során a régi várfalba új elemek is épültek: kívülről csupán a felújított várfalak és az újjáépített neoreneszánsz kert látszik, a terepszint alatt azonban mélygarázst és multifunkcionális teret alakítottak ki.

 

A Várkert Bazár föld alatti rendezvénytermének födémzsaluzása
A 298 férőhelyes parkolóház érdekessége, hogy itt a nagyméretű turistabuszok nemcsak parkolni, de megfordulni is képesek

 

A 900 négyzetméter alapterületű, föld alatti rendezvényközpont speciális akusztikai megoldásaival, 20,5 méteres fesztávjával igazi különlegességnek számít. A zárófödém 40 cm vastag, 100 cm-es lelógású, 80 cm széles gerendákkal erősített, alul bordás monolit vasbeton födém, melynél a gerenda zsaluzási síkja 6,65 m-re található a padlószint fölött.

A Várkert Bazár föld alatti rendezvénytermének födémzsaluzása
A zárófödém 40 cm vastag, 100 cm-es lelógású, 80 cm széles gerendákkal erősített, alul bordás monolit vasbeton födém

 

A nagy magasság és a nagy terhek miatt Multiprop tornyokkal alátámasztott gerenda fenékzsaluzat készült, mely a gerendák elkészülte után a födémzsalu megtámasztására is szolgált. A zsaluzat kialakításánál figyelembe kellett venni a szerkezet egyszerű visszatámaszthatóságát, mert a zárófödémre még az előtt meg kellett kezdeni a föld viszszatöltését, hogy a födém elérte volna teljes teherbíró képességét.

 

A Multiprop födémtámasz előnyei:

  • nagy teherbírás;
  • a belső cső egy ujjmozdulattal oldható és kihúzható;
  • 80 cm-től 14,4 m-ig terjedő magasságtartományban használható;
  • egyedi támaszként vagy toronyként is alkalmazható.

 

A Várkert Bazár föld alatti rendezvénytermének födémzsaluzása
A 7000 négyzetméter területen zajló építkezésen összesen 18 000 m3 betont és 300 tonna Peri-zsalut használtak fel

hírlevél-feliratkozás

épjog