2012. április 03.

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

A háromévente Stuttgartban megrendezett „R+T” árnyékolástechnikai kiállításon idén felvonultatott újdonságok kifejlesztéseinél az épületfizikai követelmények mellett nagy hangsúly kapott a kompaktság és az elrejthetőség. A bemutatott megoldások már nemcsak műszaki, hanem esztétikus tervezési lehetőségeket is rejtenek magukban.

Az energiahatékonyságot elősegítő szerkezetek és gépészeti elemek közül az épületek megjelenésébe a napelemek és az árnyékolók szólnak bele a leglátványosabban. Ezek alapvetően határozhatják meg az épület megjelenését, sokszor mégis idegen testkén jelennek meg az egyébként átgondoltan megtervezett épületen. Ennek oka, hogy tervezésükkor elsősorban a folyton szigorodó épületfizikai követelményeket veszik figyelembe, és kevésbé az esztétikai szempontokat. Ma már azonban az energiahatékonyságot elősegítő szerkezetekkel a tervező nemcsak kielégítheti az épületfizikai igényeket, hanem rendkívül gazdag eszköztárra is szert tehet, amivel alakíthatja vagy „rásegíthet” az épület stílusára.

 

Esztétikus és hatékony megoldások

Az idei R+T kiállításon sok újdonság mellett megtekinthető volt a Heroal Hybrid redőnye, melynek gyűjtési magassága – különleges textillel merevített palástjának köszönhetően – rendkívül kicsi, így olyan helyeken is elfér, ahol eddig csak kényszermegoldások léteztek. A redőny ráadásul a legszigorúbb hőszigetelési követelményeket is kielégítő, vakolható tokkal készül, így alkalmazásával új építésnél és felújításnál is elkerülhető a kényszerű választás a hőszigetelés és az árnyékolás között.

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

A Varisol bemutatta homlokzatba rejthető K450 elnevezésű, karos napellenzőjét: látványos, ahogy az épület homlokzata egyszer csak kinyílik, és hűs árnyékot adó, gyönyörű textilárnyékoló kúszik elő belőle.

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

A külső árnyékolók mellett a napenergia hasznosítása is gyakran készteti kompromisszumokra az építészeket: sokszor találkozhatunk környezetükbe nem illő színű egységekkel, tetőre állított állványokkal, pedig már itthon is elérhető a Solarwatt tetőbe integrálható napeleme, amely vizuálisan olyan természetes része a tetőnek, mint maga a cserép. A napelem 20 százalékban fényáteresztő, így finoman átszűrt fényével egyedi hangulatú terek kialakítására nyújt lehetőséget. A korszerű napelem megbízhatóságát a gyártó energiahozam-garanciavállalása is bizonyítja.

A belső árnyékolók egyre inkább a beáramló fény finom szabályozásában és a belsőépítészeti eszköztár részeként találják meg szerepüket. Ennek megfelelően hazánkban is egyre divatosabb az olasz dizájn remeke: a sávroló.

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

Az energiahatékonyság más területein is egyre nagyobb szerepet kapnak az esztétikus megoldások, aminek jó példája a felülvilágítókhoz könnyen illeszthető, motoros Windowmaster láncos ablaknyitó, vagy az épület üzemeltetését összefogó új, Becker vezérlőrendszer, aminek segítségével már okostelefonról vagy számítógépről is irányítható az épület komplett árnyékolórendszere.

hírlevél-feliratkozás

épjog