2014. április 25.

Bonyolult vázszerkezetű műemléképület utólagos szigetelése

Bonyolult vázszerkezetű műemléképület utólagos szigetelése

Több mint száz év. Több mint száz hozzá fűződő anekdota. Mesélő falak, történelem, lefegyverző vízpart és panoráma. Füred emblematikus, műemléképülete a Vitorlás Étterem, mely épületet felújításakor Supafil Cavity fújható üveggyapottal hőszigetelték a Silver Insulation System Kft. szakemberei.

A tulajdonos, a tervező és a fővállalkozó nagyon jó érzékkel gondolták azt, hogy a fahwerk típusú vázas épület bonyolult vázszerkezetének utólagos hőszigetelését táblás vagy tekercses anyagokkal nem lehet precízen megoldani. Így esett a választás a Supafil Cavity fújható üveggyapot termékre.

 

Befújtuk a Vitorlást!

A felújítás során a belső burkolatot és a váz közötti hőszigetelést teljesen elbontottuk. Ekkor derült ki, hogy a külső vakolatot hordó építőlemez nem más, mint Heraklith építőlemez, amelynek belső felülete a bontással láthatóvá vált. Szerencsére a helyszíni előzetes egyeztetéskor a fővállalkozóval kooperálva sikerült kialakítani a fújt hőszigetelési technológiához alkalmas előkészítést, amelyre a bonyolult vázszerkezet miatt különös gondot kellett fordítani. Így a belső felületre teljesen átlátszó PE fóliát fektettünk, amin keresztül fújás közben tökéletesen látható volt, hogy mit is csinálunk valójában. Így a váz árnyékában visszamaradó légzárványokat utólag a fólia kivágásával és rátöltéssel még javítani tudtuk. Ezután végső párazáró fóliát fektettünk a belső felületre, majd következett a belső burkolat. Felújításoknál a tökéletes üregkitöltés mellett fontos szempont az is, hogy a rendelkezésre álló adott, általában szűk keresztmetszetet az átlagosnál sokkal jobb hőszigetelő anyaggal (λ=0,034 W/mK) töltjük ki, ezáltal jól alkalmazható a meglévő szerkezet adta lehetőségekhez.

Bonyolult vázszerkezetű műemléképület utólagos szigetelése

Bonyolult vázszerkezetű műemléképület utólagos szigetelése

Bonyolult vázszerkezetű műemléképület utólagos szigetelése

Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehettünk egy patinás műemléképület felújításának, amely most már nemcsak Heraklith, hanem Supafil referencia is.

Györök János
épületszigetelő szakmérnök

 

Röviden a Vitorlás történetéről

„A Vitorlás eredetileg hajóépítő műhely volt. Történt, hogy még az 1870-es években Gossling angol főkonzul hajót hozat magának a Balatonra, és egyben idecsábítja Richard Young neves angol hajóépítőt. Ezzel nagyjából el is dőlt minden, a derék Young hajóműhelyt építtet a tó partján, történetesen a jelenlegi Vitorlás étterem elődjét. Az első faépület és sólya 1880-ban készül el, s még ebben az évben megépül Young műhelyében az első vitorlás, a Senta is. Az addig holt vizet egyszerre benépesítik az itt gyártott hajók, köztük gróf Nádasdy Ferenc híresen szép yachtja a Hableány, Zichy Antal Lucifere, de itt rendelte meg Festetics Tasziló gróf a kis csavargőzösét és innen indult útjára Andrássy Géza Álmom nevű hajója, valamint Esterházy Mihály harminctonnás Olyan nincs vitorlása. Íme, a balatoni vitorlázás bölcsője.

Richard Young még 1884-ben megalapítja a Stefánia Yacht Egyletet, majd rá egy évre elhagyja az országot, így az egyletet és a műhelyt Esterházy Mihály veszi át. 1887-ben megépül a Klubház, amely rövid idő alatt a Monarchia arisztokratáinak kedvelt találkozóhelye lesz, később pedig az egész Balaton emblematikus vendéglátóhelye közvetlen a vízparton. Ez a Vitorlás Étterem. Mind ennek szellemében újítottuk fel a Vitorlást. Hagyomány, patina, és a Balaton lehelete – egy helyen. Reméljük újra helytálló lesz a házról száz évvel ezelőtt lejegyzett írás: a Balaton-vidéki élet kellemeit új szórakozásokkal emelni hivatott hely.”

(www.vitorlasetterem.hu)

(x)

Kapcsolódó cikkek:

Fischer

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo