2014. április 25.

Bonyolult vázszerkezetû mûemléképület utólagos szigetelése

Bonyolult vázszerkezetû mûemléképület utólagos szigetelése

Több mint száz év. Több mint száz hozzá fûzõdõ anekdota. Mesélõ falak, történelem, lefegyverzõ vízpart és panoráma. Füred emblematikus, mûemléképülete a Vitorlás Étterem, mely épületet felújításakor Supafil Cavity fújható üveggyapottal hõszigetelték a Silver Insulation System Kft. szakemberei.

A tulajdonos, a tervezõ és a fõvállalkozó nagyon jó érzékkel gondolták azt, hogy a fahwerk típusú vázas épület bonyolult vázszerkezetének utólagos hõszigetelését táblás vagy tekercses anyagokkal nem lehet precízen megoldani. Így esett a választás a Supafil Cavity fújható üveggyapot termékre.

 

Befújtuk a Vitorlást!

A felújítás során a belsõ burkolatot és a váz közötti hõszigetelést teljesen elbontottuk. Ekkor derült ki, hogy a külsõ vakolatot hordó építõlemez nem más, mint Heraklith építõlemez, amelynek belsõ felülete a bontással láthatóvá vált. Szerencsére a helyszíni elõzetes egyeztetéskor a fõvállalkozóval kooperálva sikerült kialakítani a fújt hõszigetelési technológiához alkalmas elõkészítést, amelyre a bonyolult vázszerkezet miatt különös gondot kellett fordítani. Így a belsõ felületre teljesen átlátszó PE fóliát fektettünk, amin keresztül fújás közben tökéletesen látható volt, hogy mit is csinálunk valójában. Így a váz árnyékában visszamaradó légzárványokat utólag a fólia kivágásával és rátöltéssel még javítani tudtuk. Ezután végsõ párazáró fóliát fektettünk a belsõ felületre, majd következett a belsõ burkolat. Felújításoknál a tökéletes üregkitöltés mellett fontos szempont az is, hogy a rendelkezésre álló adott, általában szûk keresztmetszetet az átlagosnál sokkal jobb hõszigetelõ anyaggal (λ=0,034 W/mK) töltjük ki, ezáltal jól alkalmazható a meglévõ szerkezet adta lehetõségekhez.

Bonyolult vázszerkezetû mûemléképület utólagos szigetelése

Bonyolult vázszerkezetû mûemléképület utólagos szigetelése

Bonyolult vázszerkezetû mûemléképület utólagos szigetelése

Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehettünk egy patinás mûemléképület felújításának, amely most már nemcsak Heraklith, hanem Supafil referencia is.

Györök János
épületszigetelõ szakmérnök

 

Röviden a Vitorlás történetérõl

„A Vitorlás eredetileg hajóépítõ mûhely volt. Történt, hogy még az 1870-es években Gossling angol fõkonzul hajót hozat magának a Balatonra, és egyben idecsábítja Richard Young neves angol hajóépítõt. Ezzel nagyjából el is dõlt minden, a derék Young hajómûhelyt építtet a tó partján, történetesen a jelenlegi Vitorlás étterem elõdjét. Az elsõ faépület és sólya 1880-ban készül el, s még ebben az évben megépül Young mûhelyében az elsõ vitorlás, a Senta is. Az addig holt vizet egyszerre benépesítik az itt gyártott hajók, köztük gróf Nádasdy Ferenc híresen szép yachtja a Hableány, Zichy Antal Lucifere, de itt rendelte meg Festetics Tasziló gróf a kis csavargõzösét és innen indult útjára Andrássy Géza Álmom nevû hajója, valamint Esterházy Mihály harminctonnás Olyan nincs vitorlása. Íme, a balatoni vitorlázás bölcsõje.

Richard Young még 1884-ben megalapítja a Stefánia Yacht Egyletet, majd rá egy évre elhagyja az országot, így az egyletet és a mûhelyt Esterházy Mihály veszi át. 1887-ben megépül a Klubház, amely rövid idõ alatt a Monarchia arisztokratáinak kedvelt találkozóhelye lesz, késõbb pedig az egész Balaton emblematikus vendéglátóhelye közvetlen a vízparton. Ez a Vitorlás Étterem. Mind ennek szellemében újítottuk fel a Vitorlást. Hagyomány, patina, és a Balaton lehelete – egy helyen. Reméljük újra helytálló lesz a házról száz évvel ezelõtt lejegyzett írás: a Balaton-vidéki élet kellemeit új szórakozásokkal emelni hivatott hely.”

(www.vitorlasetterem.hu)

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog