2015. november 22.

Budapesten százezer kémény szorul javításra vagy felújításra

Budapesten százezer kémény szorul javításra vagy felújításra

Jelenleg is zajlik a szakmai előkészítő munka annak érdekében, hogy egyszerűbbek, átláthatóbbak legyenek a kéménykivitelezésre vonatkozó előírások – nyilatkozta lapunknak Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályának vezetője. A szakember szerint a fűtési rendszer korszerűsítése valóban szinte minden esetben valamilyen kéménykivitelezési munkával jár együtt.

– Nagyon sok szó esik mostanában a kémények állapotáról; ez a szakemberek és a lakosság számára is izgalmas kérdés. Az egyik szélsőséges álláspont szerint fölösleges a sok izgalom és túlszabályozás, hiszen a füst eddig is kiment valahogy különösebb bajok nélkül, majd ezután is ki fog. A másik szélsőséges álláspont szerint a kémények állapota olyan rossz – különösen a nagyvárosokban, így Budapesten is –, hogy lényegében időzített bombán ülünk... Melyik áll közelebb az igazsághoz? Mit lehet általánosságban mondani a kéményeink tényleges állapotáról?

– Az igazság – mint oly sok esetben – a két szélsőséges álláspont között van. Ugyan időzített bombán nem ülünk, de egyes vélemények szerint a több mint 4 milliós hazai kéményállomány közel egyharmada felújításra szorul. Társaságunk, mint a főváros közszolgáltatója, a budapesti kémények állapotáról rendelkezik pontos információkkal. Az egymillió fővárosi kémény kb. 10%-a az, ami teljes felújításra vagy bizonyos javításra szorul. E 100 ezer kémény nagyobbik részében a kollégák olyan szabálytalanságot tártak fel az éves ellenőrzés során, melyek javítását a következő ellenőrzésig el kell végeznie az ingatlantulajdonosnak, kisebb részében – hozzávetőlegesen 10-15 ezer kémény esetében – pedig valamilyen életveszélyt tártak fel, ami miatt a kémény annak javításáig nem üzemeltethető. Összességében elmondható, hogy egy viszonylag öreg kéményállomány található Budapesten, ahol a kémények kb. 80 százaléka egyidős magával az épülettel, azaz sok esetben akár száz éves vagy még öregebb lehet. Mindez persze nem jelenti azt, hogy egy-egy korosabb kéményen ne történt volna felújítás az elmúlt években, évtizedekben. Ehhez képest tehát országos összehasonlításban a fővárosi égéstermék-elvezetők állapota jónak mondható.

– Sokan terveznének a budapesti társasházakban lakók közül épületgépészeti korszerűsítéseket, a fűtőberendezések cseréjét, de gyakori tapasztalat, hogy „ha a kéményhez is hozzá kell nyúlni, abból csak baj lehet", legalábbis megnövelheti a beruházás költségeit. Mennyire megalapozottak ezek a félelmek?

– Jogszabályok rögzítik, hogy minden olyan esetben, amikor akár a tüzelőberendezéshez, akár a kéményhez hozzá kíván nyúlni az ingatlantulajdonos, úgynevezett előzetes kéményseprő-ipari nyilatkozatra van szükség. Szinte minden esetben elmondható, hogy a fűtési rendszer korszerűsítése a kémény átalakításával jár együtt, ami értelemszerűen növeli a beruházás költségeit.

– Mégpedig nagyon megnövelheti... Egy ilyen átalakítás költsége több százezer forint is lehet, vagyis egy komplett kazáncsere árával vethető össze.

– Valóban, tapasztalható, hogy sokan, akik mondjuk egy kazáncserére elköltenek több százezer forintot, hasonló összeget nem szívesen adnak ki olyasmiért, mint egy kémény-korszerűsítés; talán nem érzik annyira a sajátjuknak, mint egy új kazánt, amit ott látnak a lakásukban... Pedig az élet- és vagyonbiztonsági szempontok miatt ez is feltétlenül szükséges, és a jogszabályi előírások szerint kötelező is. Budapesten évente százas nagyságrendben fordulnak elő balesetek a fűtési rendszer hibája – általában az égéstermék visszaáramlása – miatt, és ezek egy része sajnos halálos kimenetelű. Szerintem mindenki egyetért azzal, hogy jó lenne ezeket elkerülni, megelőzni. Ezért szükséges egyébként a kivitelezést követően ismételt kéményseprő-ipari helyszíni vizsgálat is, ami alapján a kéményseprő nyilatkozik a kémény használatra való alkalmasságáról.

Budapesten százezer kémény szorul javításra vagy felújításra

– Ez így teljesen logikus és érthető. Az érintettek elsősorban arról panaszkodnak, hogy a kéményseprő-hatóság működése nem eléggé kiszámítható; azaz nem mindig világos, hogy milyen szempontok alapján születnek meg bizonyos döntések a hozzájárulás megadásáról vagy megtagadásáról egy-egy konkrét ügyben.

– Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltató nem hatóság, azaz hatósági jogkörrel nem rendelkezik. Egy-egy kivitelezés megítélése pedig a négyszintű jogi szabályozás (törvény, kormányrendelet, BM rendelet, fővárosi közgyűlési rendelet) révén kiszámítható. Fontos látni, hogy a jogszabályok mellett a kivitelezéskor figyelemmel kell lenni a hatályos, Európai Uniós szabályozáson alapuló szabvány előírásokra is, amelyek olyan területek részletkérdéseit rögzítik, amelyekre az említett jogszabályok nem adnak választ.

– Vagyis meglehetősen bonyolult ezt átlátni...

– Igen, mi is érzékeljük, hogy nagyon komplex lehet egy-egy konkrét eset megítélése. De a FŐKÉTÜSZ Kft. nem tehet mást, mint hogy minden esetben kizárólag a meglévő előírások betartását kéri számon.

Budapesten százezer kémény szorul javításra vagy felújításra

– És tehet valamit a FŐKÉTÜSZ azért, hogy az ügyfelek számára átláthatóbb legyen, milyen esetekben mire számíthatnak?

– Egyrészt az elmúlt években jelentősen szigorítottuk a belső ellenőrzést annak érdekében, hogy a cégen belül jelentkező anomáliákat kiszűrjük, megakadályozzuk az esetleges visszaéléseket. Másrészt minden fórumon igyekszünk felhívni az ügyfelek figyelmet, hogy milyen lépések megtételével tudják a kivitelezés megfelelőségét, ár-érték arányát biztosítani. Harmadrészt jelenleg is zajlik annak szakmai előkészítése társaságunknál, hogy miként lehet egyszerűsíteni, átláthatóbbá tenni a kéménykivitelezésre vonatkozó előírásokat.

– A bonyolult szabályozás sajátos módon azoknak a kéményes kivitelezőknek kedvez, akik – a lakosság tájékozatlanságát kihasználva – nem feltétlenül a kedvezőbb, hanem inkább a drágább megoldásokra beszélik rá a megbízóikat. A FŐKÉTÜSZ-nél is érzékelik ezt a jelenséget? Vannak-e eszközeik arra, hogy tegyenek valamit ez ellen?

– Társaságunk kivitelezési tevékenységgel nem foglalkozik, nem is foglalkozhat. Kivitelező céget sem ajánlhatunk, így a piacra ebből az irányból befolyásunk nincsen. Ez jól is van így. Bízunk benne, hogy a következő időszakban a kivitelezői piac tisztulása várható.

B. G.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog