cemix

2012. október 04.

Egy-két hónap alatt kulcsrakész a raktár, üzem, iroda, garázs

Egy-két hónap alatt kulcsrakész a raktár, üzem, iroda, garázs

Manapság sokszor a gyors döntés és az azonnali megvalósítás hozhat eredményt: a Lindab SBS acél könnyűszerkezetes épületrendszerrel lerövidíthető a tervezés folyamata és a kivitelezés is, mivel nem kell kivárni a hagyományos építési technológiákkal kapcsolatban előírt várakozási időket, vagy a megfelelő időjárást.

A Lindab SBS épületrendszer szimmetrikus nyeregtetős, 18 fokos hajlásszögű, modulorientált épületforma, szélessége 3–13 m, hosszúsága 3–20 m, külső vállmagassága pedig 2,5–4 m közötti. A fesztávolság és a vállmagasság 0,5, a hosszúság 1 m-es lépcsőkkel választható. Az épületblokkok sorolásával hosszabb épületek is készíthetők.

 

Saját szoftveres tervezés, egyedi, gyors kivitelezés

Az SBS épület tervezési folyamatának lerövidítését a Lindab saját fejlesztésű szoftverrel támogatja. A program automatikusan generálja a teljes szerkezetet a főtartóval, a szelemenezéssel, a burkolatokkal és az összes tartozékkal együtt, valamint előállítja a teljes anyaglistát és a szükséges tervdokumentációkat (engedélyezési szintű alaprajz, metszet, homlokzatok, statikai igazolás).

Az SBS alkalmazásakor a vázszerkezet és a többi alrendszer (térelhatárolások, válaszfalak, kapuk, födémek, épületgépészet stb.) elemei előregyártó üzemekben párhuzamosan készülhetnek, így ezeket a helyszínen – az időjárási viszonyoktól függetlenül – száraz kötési móddal (speciális csavarozással) csak össze kell szerelni. Az előre megtervezett szerkezeti kapcsolatoknak és a gyors gyárthatóságnak köszönhetően a felszerkezet (tartószerkezet, burkolatok, ereszcsatorna, szegélyezések stb.) akár 1-2 hét alatt elkészíthető.


Egy-két hónap alatt kulcsrakész a raktár, üzem, iroda, garázs
Gépjárműtároló darus kocsihoz

 

Széleskörű funkcionalitás

A Lindab SBS rendszerrel üzleti és gazdasági, mezőgazdasági és magánépítkezői céllal is építhetők csarnokok, melyek lehetnek kisüzemek, üzlethelyiségek, tárolók, raktárak, bemutató-, oktatóterem, mentőállomás; továbbá ipari területen például nagy gyárak, logisztikai központok, meglévő nagy csarnokai mellé kiszolgáló-, technológiai épületek, adminisztratív, portai helyiségek, járműtárolói egységek stb. Mezőgazdaságban alkalmazható géptárolók, termény-, takarmányraktárak, mezőgazdasági előfeldolgozó és élelmiszeripari kisfeldolgozó üzem, és egyéb termelő tevékenység számára. Magán építési céllal az SBS épületek lehetnek műhelyek, tárolók, melléképületek, garázsok, hétvégi házak, edzőtermek stb.

 

Egy-két hónap alatt kulcsrakész a raktár, üzem, iroda, garázs
Madárház

Egyedi szerkezeti megoldások

A rendszer legnagyobb különlegessége a főtartó váz, a tűzihorganyzott vékonyfalú C-profilokból összeállított acél keretszerkezet, amelynek szerkezeti és statikai specialitásai miatt a biztonságos, mégis gazdaságos méretezési eljárás alapját a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen folytatott kutatás-fejlesztési munka képezi. Az egy méterenként elhelyezett keretés falvázoszlopok optimális burkolati rendszerek alkalmazását teszik lehetővé, és egyenletesen megoszló kis terhelést jelent az alapozás (lemez- vagy sávalapozás) számára. Nagyobb nyílások, kapuk beillesztése a vázszerkezet kiváltásával megoldott. A tető- és falburkolati rendszer az igényekhez igazodva többféle opció közül választható. Egyszerű, szigeteletlen épületek esetén egyrétegű, színes bevonatos, tűzihorganyzott acél trapézlemez vagy cserepeslemez áll rendelkezésre. A hőszigetelt SBS épületek standard kialakítása kétrétegű lemezből, közé elhelyezett hőszigetelő anyagból, és a szükséges tetőalátét-, illetve párazáró fóliából készülő szendvicsszerkezet; további opcióként – magasabb igényszintű helyiségek esetén – a belső oldalon trapézlemez helyett gipszkarton burkolat is szerelhető.


Egy-két hónap alatt kulcsrakész a raktár, üzem, iroda, garázs
Savanyítóüzem 

Egyedi rendszerminősítés

A Lindab SBS olyan könnyűszerkezetes épület „késztermék”, amely rendszerszintű minőségellenőrzési tanúsítvánnyal, ÉME engedéllyel rendelkezik, tehát nemcsak az alkotó építőanyagok ellenőrzött megfelelőségét, hanem a komplett épület összeállításához szükséges tervek és gyártói támogatások összességét tartalmazza.

 

Minősített Lindab SBS partnerek

Egy Lindab SBS épület megvalósításához a terméket a biatorbágyi Lindab gyár biztosítja, a tervezést a Lindab és partnerei is végzik az SBS saját szoftverével. Ennek köszönhetően a kollégák már árajánlatkéréskor alaprajzot, metszeti rajzokat és 3D-s látványterveket is rendelkezésre tudnak bocsátani. A szerelést, kivitelezést minősített Lindab SBS partnerek végzik, akiket a Lindab szakértelmük, tapasztalatuk alapján ajánl megrendelőinek.

2012. október 17-én és november 20-án  Lindab SBS és ArchiCAD tervezői nap lesz  a Lindab telephelyén, jelentkezni a Lindab honlapon lehet.

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog