2013. május 21.

Emeletráépítés fémlemez fedéssel, ipari-műemléki környezetben

Emeletráépítés fémlemez fedéssel, ipari-műemléki környezetben

A Pécsi Tudományegyetem Zsolnay Negyedben található épületrésze és a Győri Jazz Klub tervpályázata a Fémlemezfedések az építészetben pályázat nyertesei. A Prefa a pályázattal a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló felhasználását kívánta díjazni és bemutatni. 

Idén először két kategóriában érkezhettek a Fémlemezfedések az építészetben című pályázatra anyagok. A szakmai zsűri így 1-1 fődíjat és összesen 8 különdíjat adott át az Építészek Házában tartott, szakmai előadásokkal színesített díjátadó ünnepségen. A ma építészei közül a S.M.All Design Építészműterem Kft. nyerte el a fődíjat a Zsolnay Negyedben található Pécsi Tudományegyetem egyik épületrészével. A jövő építészei kategóriában az építészhallgatók pályázatai közül pedig a Győri Jazz Klub terve aratott nagy sikert.

2013-ban harmadik alkalommal hirdette meg a Prefa Hungária Kft. a Fémlemezfedések az építészetben című versenypályázatát. A tetőfedési és homlokzatburkolati rendszerek gyártásával és fejlesztésével foglakozó Prefa Hungária Kft. a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló felhasználását kívánta díjazni és bemutatni. A két kategóriában összesen 21 pályamű érkezett, melyek kiválóan illusztrálták a fémlemezfedések és burkolatok esztétikus, praktikus és különleges felhasználási lehetőségeit.

Hazánk építészei minden olyan műemlék vagy modern, köz- vagy lakóépülettel pályázhattak, amely Prefa anyaggal fedett vagy burkolt épület. A beérkezett pályaművek közül a szakmai zsűri a S.M.All Design Építészműterem Kft. Koós Marianna, Sztojka Gábor, Donkó Eszter tervezőinek munkájáért, a Pécsi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudományi, valamint szociológia tanszékének otthont adó épületének ítélte oda a 250 ezer forint pénzjutalomból és a 2 napos ausztriai tanulmányútból álló fődíjat. Ugyanebben a kategóriában 6 építészeti alkotás rangsorolás nélküli különdíjban részesült.

Idén először az építészhallgatók tervpályázataikkal külön kategóriában nevezhettek, ahol a hallgatók egy szabadon választott köz- vagy lakóépületen mutathattak be Prefa-termékek alkalmazásával készített különleges építészeti elképzeléseket. Ebben a kategóriában a Wimmer György által tervezett Győri Jazz klub épületterve nyerte el a fődíjat, 50 ezer forint pénzjutalmat és a teljes ellátást tartalmazó 2 napos ausztriai tanulmányutat. A hattagú bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta Havanecz Márk és Tóth Levente pályaművét.

A zsűri tagjai:

  • Dr. Czétényi Piroska, építész, a Magyar Építész Kamara Műemléki Tagozat elnöke
  • Noll Tamás, építész, a Magyar Építész Kamara elnöke
  • Bachman Zoltán, DLA, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész
  • Boczkó Ákos, építész, a Prefa „Fémlemezfedések az építészetben" 2012. évi pályázatának díjazott tervezője,
  • Csanády Pál, építész, a Metszet főszerkesztője,
  • Nemere Judit, építőmérnök, cégvezető, Prefa Hungária Kft.

 

A pályázat díjazottai

 

Építész kategória

Az építész kategória fődíját a S.M.All Design Építészműterem Kft. PTE -BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék, Szociológia Tanszék épülete nyerte el.

Emeletráépítés fémlemez fedéssel, ipari-műemléki környezetben

Emeletráépítés fémlemez fedéssel, ipari-műemléki környezetben

A Pécsi Tudományegyetem két tanszéke a „Pécs Európai Kulturális Fővárosa" város rehabilitációs projektet követően költözhetett be az egykori Zsolnay Gyár felújított és átalakított épületrészébe, mely a pécsi Zsolnay Negyed szívében fekszik. A 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében nyílt lehetősége a s.m.all design építészműterem tervezőinek, Koós Mariannának, Sztojka Gábornak és Donkó Eszternek a leromlott állapotú, de kivételes hangulatú épületállomány felújítására. A tervezők számára nem volt elég a meglévő épület alapterülete, ezért egy 4. új szintet terveztek a már meglévő tömegre, melynek fedésére a Prefa Prefalz Antracit lemezét választották. Az alumínium fémlemez fedés révén az épület jól illeszkedik a gyári környezetbe. Matt, sötétszürke felülete visszafogott, elegáns megjelenést ad az épületnek. Határozott sötét színe jól felismerhetővé teszi. A 60°-ban megdöntött álló korccal rögzített szalagok külső-belső és alsó-felső felületen is folytatónak, minden sarok, minden él egyedi megoldás, egyedi módon csatlakozik a további felületekhez. Ezzel a kivitelezéssel teljesült a tervezők célja, hogy egy olyan új modern kortárs elemet hívjanak életre, mely különbözik az őt körülvevő épületektől, de jól illeszkedik az kézműves jellegű, ipari-műemléki környezetbe.

Különdíjasok:

1.)    A pályázó neve: Szabó Ádám

Az épület tervezője: Bajkai Gábor, homlokzat tervezője: Szabó Ádám

Az épület megnevezése: Hétvégi ház, Balatonboglár

2.)    A pályázó neve: Puhl és Dajka Építész Iroda Kft./Puhl Antal, Dajka Péter

Az épület tervezője: Puhl Antal, Dajka Péter

Az épület megnevezése: ÉMI Ipari park, Szentendre

3.)    A pályázó neve: Art1st Design Stúdió Kft.

Az épület tervezője: Gőz Dorottya, Taraczky Dániel, Chehadé Abdel Rahim

Az épület megnevezése: Budapest Music Center sarokkialakítás, Budapest

4.)    A pályázó neve: Borbás Péter

Az épület tervezője: Borbás Péter

Az épület megnevezése: Ökologikus ház, Szentendre

5.)    A pályázó neve: Major György DLA

Az épület tervezője: Major György DLA

Az épület megnevezése: 25 lakásos többfunkciós épület, Balatonfüred

6.)    A pályázó neve: Béres Építésziroda Kft.

Az épület tervezője: Béres Attila, Balázs Jusztina

Az épület megnevezése: Lakóház, Keszthely

 

Építészhallgatói kategória

Az építészhallgatói kategóriában a szakmai zsűri Wimmer György Győri Jazz Klub épülettervezetének ítélte a fődíjat. Wimmer György tervpályázatában a győri jazz zene népszerűsítésére egy olyan Jazz Klub kialakítására vállalkozott, melynek földszintjén egy koncertek megtartására alkalmas szórakozóhely helyet, emeletén pedig bérelhető próbatermeket lehet kialakítani.

Emeletráépítés fémlemez fedéssel, ipari-műemléki környezetben

A tömegformálás egy pattintott sziklaformát idéző, élekben találkozó sokszögek által alkotott burokként került megfogalmazásra. A zene dinamikáját tükröző épület három nagyméretű üvegfelülettel nyílik fel a külvilág felé, ezzel oldva monumentalitását. A nagy felületeket a homlokzati burkolat osztása oldja, mely átfordul a tetőfelületre is. Az anyagszerű megjelenés érdekében a kerthelyiség kerítése, a gazdasági bejáratok és a kémény kialakítása is mind tömegbe illeszkedő módon lettek megtervezve. Mind a homlokzaton, mind a tetőfelületen barna színű PREFA Siding alumínium szalagos burkolat kerülhet alkalmazásra, mely kiválóan alkalmas a különböző rendeltetésű mögöttes szerkezetek azonos megjelenésének biztosítására, legyen az könnyűszerkezetes féltető, kerítés, vasbeton szerkezetű fal, koporsófödém vagy akár ajtó.

Különdíjasok:

1.)    A pályázó neve: Havanecz Márk

Az épület megnevezése: Esélyszálló és foglalkoztató intézmény, Pécs

2.)    A pályázó neve: Tóth Levente

Az épület megnevezése: „RANDOM" művészeti alkotás a PTE Science Building „A épületében", Pécs 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo