2015. október 16.

ForrásTégla burkolótéglák

ForrásTégla burkolótéglák

A Várkert Bazár felújításánál a ForrásTégla sajtolt burkolótégláit használták, amely tökéletesen igazodik az eredeti tégla színéhez, textúrájához. Tapolcafőn két különböző gyártástechnológiával készülnek a burkolótéglák. Az egyik a „kézi formázású”, a másik a sajtolásos eljárás.

Kézi formázású burkolótégla

ForrásTégla burkolótéglák ForrásTégla burkolótéglák ForrásTégla burkolótéglák

         pecsétes tégla                             padlástégla                     vágott burkolólapok

A kézi formázású téglák készítéséhez fából készült sablont alkalmaznak, mely a tégla felületének rusztikus, változatos és antik megjelenést biztosít. Égetés előtt a tégla faformával érintkezett 5 oldala üveghomok szórást kap, ami az égetés során még patinásabbá teszi a felületét. Különleges felületi struktúrája és színárnyalatainak sokszínűsége esztétikus, természetes és harmonikus megjelenést ad. A piros szín árnyalatait a magasabb vasoxid tartalom adja, a sárga, bézs és rózsaszín árnyalatok a karbonátban gazdag agyagnak köszönhetőek. A téglák színét kizárólag az agyag ásványi összetétele és az égetési hőmérséklet határozza meg, mesterséges színezőanyag felhasználása nélkül. Szépsége rendkívüli tartóssággal párosul, így garantáltan több generáció csodálhatja majd időtállóságát. A kis- és nagyméretű, kézi formázású téglák, illetve e téglákból vágással nyert lapok igényes téglaarchitektúrájú homlokzatok és falfelületek építését, díszítését teszik lehetővé. Dekorációs célra is kiválóan alkalmasak, például rusztikus belsőterek, borospincék, kandallók kialakításához. A speciális idomtéglákkal a burkolat részletgazdagsága, építészeti igényessége fokozható. A padlástégla lapokkal beltéri vagy – csapadéktól védett – kültéri rusztikus padlóburkolat készíthető.

 

ForrásTégla Kézi vetésű burkolótégla, keszthelyi Tompos Étterem

ForrásTégla burkolótéglák

ForrásTégla burkolótéglák ForrásTégla burkolótéglák

 

Sajtolt burkolótégla

ForrásTégla burkolótéglák

A hagyományos sajtolt technológiával, kiváló alapanyagokból és nagy odafigyeléssel készülő burkolótégla időjárásnak kitett helyeken, falburkolatokhoz, kerítésekhez, valamint belsőépítészeti alkalmazásra egyaránt használható. A Közti Zrt. generáltervezésével megvalósult Várkert Bazár felújításánál is ilyen burkolótéglát választott Potzner Ferenc Ybl-díjas építész-művészettörténész. A tapolcafői tégla maximálisan igazodni tudott az eredeti téglaszín és -forma megjelenéséhez.

A ForrásTégla burkolótéglái díszítik a Várkert Bazár újjáépített részeit:

ForrásTégla burkolótéglák

A rámpák támfalai

ForrásTégla burkolótéglák

hibátlan találkozás és szerves kapcsolat a kővel

ForrásTégla burkolótéglák

lenyűgöző kivitelezés

 

Pár gondolat a téglaburkolatok kivitelezéséhez

Speciális falazóhabarcs

A téglaburkolat falazóhabarcsához és fugázásához kizárólag a kifejezetten burkolótéglákhoz gyártott, előre kevert zsákos termék használható (például Weber.tec brick vagy ezzel megegyező tulajdonságú termék)!

Fugakialakítás

A fugákat úgy kell kialakítani, hogy a fugázóanyag megvédje az alatta lévő burkolótéglát a nedvességtől, vagyis ne maradjon takaratlan vízszintes felület, a fuga alsó hányadának olyan legyen a kialakítása, hogy a csapadékot kivezesse a falra.

ForrásTégla burkolótéglák

Szakszerű fuga- és dilatációképzés
(Aldi Áruház, Budapest, Tűzoltó utca, kivitelező: Ahomlokzat Kft.)

 

Felületkezelés

Több generációt kiszolgáló falfelülethez célszerű az egész falfelületet impregnálni. Kizárólag erre a célra gyártott víztaszító impregnálószer használható (például Remmers, Funcosil SNL)!

ForrásTégla burkolótéglák

Aldi Áruház, Budapest, Tűzoltó utca

 

Nedvesség elleni védelem

A téglaburkolatnál a legfontosabb teendő, hogy megakadályozzuk a csapóeső és az összegyűjtött csapadék intenzív, tartós és lokális terhelését a tégla felületén, ami jelentős átnedvesedést okozna. A téglaburkolatot felülről fedkővel, bádogozással, ereszkilógással vagy egyéb építészeti megoldásokkal kell megóvni, alulról pedig a kapillárisan felszívódó talajnedvesség ellen szigetelősávval kell védeni, amelyet mindenképpen a talajszint felett kell elhelyezni.

ForrásTégla burkolótéglák

Vasbeton fal burkolása, szigetelőlemezről indítva
(Aldi Áruház, Budapest, Tűzoltó utca)

 

Major Attila okl. építészmérnök

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo