cemix

2013. február 24.

Fűtővízkezeléssel gazdaságosabbá tehető a fűtés

Fűtővízkezeléssel gazdaságosabbá tehető a fűtés

A nem megfelelő fűtővízkezelés miatt a látszatra jól működő fűtési rendszer is energiaveszteséggel üzemelhet, sőt a fűtési melegvíz jellemzőitől függően kialakuló rozsda és vízkőlerakódás jelentős károkat okozhat a fűtési rendszerben, akár a rendszer üzemképtelenségéhez is vezethet.

A rozsdás üledéket képező és átrozsdásodást okozó korrózió, illetve a termosztátszelepeknél, hőcserélőkben, fűtőtestekben és a fűtési rendszer minden egyéb berendezésében jelen lévő vízkőlerakódás súlyos károkat okozhat a fűtési rendszerben. Mindezek a problémák elkerülhetők egyszerű berendezésekkel, melyek alkalmazásával a fűtés hatékonyabbá, a fűtési rendszer pedig üzembiztossá tehető.

Higiénikus fűtővízfeltöltés
Az Aquatherm HFB fűtési rendszer feltöltő- és elzáróegység megakadályozza, hogy a fűtési melegvíz visszaáramoljon az ivóvizes rendszerbe (amint azt kötelezően előírja az EN1717 szabvány és az ivóvíz-rendelet is). Az Aquatherm HFB patronos felépítésű rendszerleválasztóból, 25 µm-es lyukasztású szűrőszitából, 1,5 bar értékre előre beállított nyomáscsökkentőből és két elzáró golyóscsapból áll. A fűtési berendezés ezzel a készülékkel tisztán, szabályosan és higiénikusan csatlakoztatható a házi vízrendszerhez.

Fűtővízkezeléssel gazdaságosabbá tehető a fűtés

 

Vízlágyítással a vízkő és a korrózió ellen
Ha az épületgépészethez lágy víz előállítása céljából eredetileg nem szereltek be vízlágyító berendezést, az Önorm H5195-1 szerint javasolt a feltöltő- és pótvíz lágyításához – a fűtőberendezés víztérfogatától függően – Aquatherm HES (azaz fűtési melegvíz lágyító állomás) beszerelése. A modern fűtési rendszernél elvárható, hogy a víz, mint hőhordozó közeg optimális minőségű legyen, csak így érhető el a lehető legjobb energiahatékonyság és üzembiztonság. Az Aquatherm HES modul és a hozzá csatlakoztatható HRC, illetve SRC patron alkalmazásával a feltöltő- és pótvíz minősége megfelelő lesz.

Az Aquatherm HES modulhoz csatlakoztatható HRC patron az ioncserélés elvén működik: a vízben lévő kalcium- és magnéziumionokat nátriumionokra cseréli. A helyi vízkeménységtől függően beállítható részlegesen (

Fűtővízkezeléssel gazdaságosabbá tehető a fűtés

 

Karbantartás nélkül is biztonságos üzemelés
A mágneses betéttel ellátott Aquatherm SLA levegő- és iszapleválasztó megbízható védelmet nyújt a fűtési rendszerben bekövetkező olyan károkkal szemben, amelyeket a levegő véletlenszerű bejutása és az iszaplerakódások okoznak. Megvédi a berendezéseket, szivattyúkat és szelepeket a lerakódások és az iszap miatti üzemzavaroktól, és a tiszta hőátadó felületeknek köszönhetően folyamatosan magas hatásfokot biztosít. Az SLA beépített légtelenítővel rendelkezik, aminek segítségével elkerülhetők a zaj, a megszakadó vízcirkuláció és a kavitáció által okozott károk.

Fűtővízkezeléssel gazdaságosabbá tehető a fűtés

hírlevél-feliratkozás

épjog