2014. november 11.

Gyorsan elkészíthető extenzív zöldtető

Gyorsan elkészíthető extenzív zöldtető

Az extenzív zöldtetők létesítésére szolgáló Urbanscape Green Roof rendszer csekély fajlagos tömegű, kis szerkezeti vastagságú, akár közepes hajlású tetőkön is alkalmazható. Használatával olyan területeken is gyorsan kivitelezhető zöldtető, ahol ezt statikai, éghajlati stb. okok korábban nem tették lehetővé.

A rendszer alapeleme a Green Roll kőzetgyapot paplan. Ennek különlegessége, hogy nagy testsűrűséggel, kötőanyag nélkül készül, gyártási formáját tűzéssel alakítják ki. Mivel nem tartalmaz kötőanyagot, kiemelkedő a vízfelvevő és vízmegtartó képessége, így egyesíti magában a vízmegtartó réteg és az ültetőközeg funkcióit, mivel a növényzet fejlődése során a gyökerek képesek belenőni a termőközeg alatt elhelyezett ásványgyapot paplanba. A Green Roll tömege átlagosan 8-10-szer kisebb, vízmegtartó képessége 3-4-szer jobb, mint a zöldtetőkben alkalmazott hasonló rendeltetésű anyagoké.

 

Gyorsan elkészíthető extenzív zöldtető

 

A kivitelezésről

A rendszer az elkészült vízszigetelésre fektethető, szükség esetén gyökérzet elleni védőréteg elhelyezésével. Ezt követően a felületszivárgó réteg beépítése következik. Az éghajlati körülményektől függően két felületszivárgó típusból lehet választani, amelyekre a Green Roll kőzetgyapot paplan kerül. A kőzetgyapot szintén két alaptípusban, 2 cm és 4 cm vastagságban készül, a környezettől függő igények figyelembevételével. A kiviteltől függő vízmegtartó képesség 17–60 l/m2 között változik. A növényzet telepítése előnevelt vegetációs paplannal végezhető, amely az ásványgyapotréteg felületére kerül. A kivitelezés az öntözéssel fejeződik be, amellyel telítik az ásványgyapot paplant a gyökérzet fejlődéséhez szükséges vízzel.

A teljes zöldtető száraz fajlagos tömege 15–20 kg/m2, a vízzel telítetté 32–80 kg/m2 lehet. Kisebb tetőkhöz 50×50 cm-es, összepattintható modulok is készülnek, amelyek a teljes Green Roof rendszert tartalmazzák. Ilyen módon még egyszerűbbé és gyorsabbá tehető a kivitelezés. A Green Roof rendszer további előnyei a hősziget hatás és a hőingadozás csökkentése, a záporesők elnyelése révén a csatornarendszer terhelésének csökkentése, a hatékony kivitelezés.

Maga a Green Roll kőzetgyapot paplan használható még parképítésben, rézsűk kialakításában. A zöldség- és virágtermesztéshez ajánlott változat a Green Cubes, amely 1 cm vagy 2 cm oldalhosszúságú kockákból áll. Ezeket 50:50 százalékos arányban a termőtalajhoz lehet keverni, vagy akár önálló termőközegként is használhatóak. Mindkét változatban jelentős mértékben javítják a talaj vízfelvételét, átszellőzését, javítva ezzel a növények életfeltételeit.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog