2012. december 04.

High-tech zsalumegoldásokat igényel a New York-i Ground Zero

High-tech zsalumegoldásokat igényel a New York-i Ground Zero

A Szeptember 11. Nemzeti Emlékmű két szökőkútmedencéjének kivitelezéséhez, majd a második torony építéséhez szükséges zsaluzatok után a WTC 72 emeletes, 297 méter magas negyedik tornyának építéséhez szükséges kúszó- és födémzsaluzatot is a Doka szállította. 2012 év végi elkészültével ez a torony a Ground Zero negyedik legmagasabb épülete lesz.

Az új irodatorony építészetileg kitűnik változó alaprajzával és ragyogóan csillogó üveghomlokzatával. A 47. szintig az épület paralelogramma alaprajzú, majd a 63. szintig az alaprajz trapéz formára vált. Az utolsó szinteken a szerkezet egyre keskenyedik, miközben látszólag a WTC legmagasabb épülete, a Freedom Tower felé fordul. A negyedik torony – New York legtöbb felhőkarcolójához hasonlóan – belül vasbeton magokkal merevített acélvázból áll, melyet kívülről úgynevezett megapillérek stabilizálnak. Az acélváz szerelése a vasbeton mag felett 6-8 szinttel történt, ami igazi kihívássá tette az acél- és a vasbetonmunkák koordinálását.

A különleges dizájn elvárásainak maximálisan megfelelt a Doka professzionális zsaluzási megoldása: „A negyedik torony a Ground Zero legbonyolultabb felhőkarcolója. A különböző szintmagasságok, változó alaprajzok, falvastagságok nehéz feladattá tették a logisztikai műveleteket.” – mondja Mike Schermerhorn, a negyedik torony szenior projektmenedzsere. A néhol 90 cm vastag födémek előszerelt Dokamatic födémasztalokkal és Dokaflex födémzsaluval készültek. A TLS asztaláthelyező rendszer biztosította a daru szabad kapacitását, valamint a födémzsaluzatok gyors áthelyezését.

 

High-tech zsalumegoldásokat igényel a New York-i Ground Zero

 

Födém és fal egy ütemben

A tornyok 27x27 m-es magjait, melyekben a lépcsőházak és a felvonók kapnak helyet, a produktivitás növelése érdekében független betonozási ütemekre osztották fel. A magok belső oldalán a nagy teherbírású SKE 100 és Xclimb 60 kúszózsalu kombinációját vetették be. A konzolonként 10 tonna teherbírásra képes SKE 100 hatalmas munkaterületet ad, és kiválóan alkalmas a Top 50 fatartós falzsaluból kialakított zsaluegységek áthelyezéséhez. Ezen okokból a homlokzati megapillérek zsaluzása is SKE 100 önkúszó zsaluval történt. A liftaknák belső oldalán a kiemelkedően gazdaságos Xclimb 60 kúszózsalu gondoskodott a szükséges építőanyagok felső szintre juttatásáról. A liftaknák külső oldalai Frami könnyűkeretes falzsaluval készültek. Mivel a kivitelező Roger & Sons cég a födémeket és a falakat egy ütemben betonozta, ezért a Frami elemeket kézi erővel emelték helyükre. Az optimalizált acélkeretek és a könnyített Xlife zsaluhéjak egyszerű és könnyű, kézi erővel történő zsaluzást tettek lehetővé.

 

High-tech zsalumegoldásokat igényel a New York-i Ground Zero

 

Ugyanezekkel a Frami Xlife elemekkel készültek a bejárat V alakú látszóbeton pillérei is. Tony Rodrigues Sr. a Roger & Sons Beton elnöke: „Elégedettek vagyunk a Dokával, megbízható és gazdaságos zsalumegoldást kaptunk, a cég – az elmúlt időkhöz hasonlóan – kimagasló szolgáltatást nyújtott.”

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog