2014. április 04.

Hogyan befolyásolja a hőszigetelés vastagsága a nyílászáró elhelyezését?

Hogyan befolyásolja a hőszigetelés vastagsága a nyílászáró elhelyezését?

Amíg elég olcsó volt az energia, szinte senkinek nem jutott eszébe hőszigetelést tenni a ház külső falaira. Éppen ezért esztétikailag jó megoldás volt a falközépre helyezett ablak, hiszen igényesen ki lehetett alakítani mind a homlokzatot, mind a külső és belső párkányokat.

Az energiatakarékosság és az energiahatékony építkezés előtérbe kerülésével azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ez a beépítési módozat nem felel meg a támasztott követelményeknek. Napjaink energetikai elvárásaihoz ugyanis 20–30 cm vastag külső hőszigetelést kell alkalmazni, ami az ablakok beépítésének szempontjából két problémát is felvet. Az egyik a párkány mélysége, mivel falközépre épített nyílászáró esetén a külső párkány a szigetelés vastagságának következtében aránytalanul mély lesz, a másik a káva szigetelésének vastagsága, mivel már 10 cm vastag hőszigetelést sem lehet beforgatni a kávába, nemhogy ennél vastagabbat. Ezt a problémát általában úgy szokták megoldani, hogy csak 2–5 cm vastag hőszigetelő anyagot alkalmaznak, amivel viszont biztosan nem lehet kiküszöbölni a hőhíd keletkezését.

 

Hová és hogyan helyezzük el az ablakokat?

Amikor az elhelyezésről döntünk, vegyük figyelembe, hogy az adott nyílászárót mennyire fogja érni a nap, mekkora zajterhelésnek lesz kitéve, illetve milyen hőszigetelés és árnyékolás kerül a házra. Az ablakok négyféleképpen építhetők a nyílásba – mindegyik megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is.

A falkáva belső síkjára építve nem kapunk jó hőszigetelési értéket, viszont mind akusztikailag, mind a környezeti hatásokkal szemben a legszerencsésebb pozícióba kerülnek az ablakok. Ráadásul kedvező a helyzet az árnyékolás szempontjából is, mivel a szemöldök szerkezetéből adódóan az ablakfelület felső részét beárnyékolja. Viszont ezt a beépítési módot szinte már alig alkalmazzák, hiszen a jó hőszigetelési értékek elérésével sokkal több nyerhető, mint az erősebb akusztikai tulajdonságokkal.

A falközépen elhelyezett ablakok köztes megoldást kínálnak, továbbra sem kapunk jó hőszigetelési értékeket, kisebb a hangszigetelési érték is. Illetve a már említett aránytalanul mély párkány is ronthatja esztétikailag a házat.

A fal külső síkjába épített ablak hőszigetelési szempontból ideális választás, ha megfelelően csatlakozik a hőszigeteléssel. Akusztikai szempontból viszont kihívások elé állítja a szakembereket, hiszen meg kell oldani, hogy az ablak ne veszítsen sokat a hanggátlási értékéből. Továbbá a környezeti hatások is itt terhelik legjobban a szerkezetet, de különböző építészeti megoldásokkal javíthatunk ezen.

A fal külső síkja elé helyezve érhető el a legjobb hőszigetelési érték, de ennél a megoldásnál is akusztikai problémákkal, illetve megemelkedett környezeti terheléssel kell szembenéznünk.

Nem biztos benne, mi a jó megoldás az adott házon? Töltse le beépítési rajzainkat, melyek támpontot nyújtanak a nyílászárók megfelelő elhelyezéséhez.

A műszaki rajzokat ide kattintva érheti el >>

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog