2015. szeptember 07.

Karakteres építészeti elem az expandált fémlemez

Karakteres építészeti elem az expandált fémlemez

A vogtlandi Oberlandban fekvő Arnsgrün központjában egy már rég nem használt áruházból Alfred Görstner építész vendégházat és oktatótermeket alakított ki. Miután teljesen átalakították és részben megerősítették az épületet, acélbeton födémet helyeztek rá, amely a tó irányában hat méterrel kiugrik.

Erre erősítették fel – ökológiai szempontok figyelembevételével – a fakeretes szerkezetet, amihez védőburkolatra volt szükség. E célra Mevaco rombusz 110×52×24 alumínium expandált lemezt alkalmaztak.

Karakteres építészeti elem az expandált fémlemez

Karakteres építészeti elem az expandált fémlemez

„Korábban dolgoztam már expandált lemezzel” – magyarázza Alfred Görstner – „és ezúttal is az bizonyult ideális megoldásnak. Részint mert a védőburkolatnak alulról is szellőznie kell, az expandált lemeznek pedig megvan az az előnye, hogy az alsó szellőzés mellett a felületén újabb levegőmozgás alakul ki, ami jól átszellőzteti a falakat, s ez szerkezeti szempontból is előnyös. Ezenkívül megakadályozza a víz bejutását, hiszen a ferdén álló domborulatok lefelé néznek. Továbbá van még egy előnye: ha az expandált lemezt keretbe helyezzük, stabillá válik, és nem vetemedik meg. Ezzel azonban tapasztalt lakatost érdemes megbízni, hiszen a keret és a hézagok egymáshoz illesztése nagyon precíz munkát követel.”

Karakteres építészeti elem az expandált fémlemez Karakteres építészeti elem az expandált fémlemezKarakteres építészeti elem az expandált fémlemez Karakteres építészeti elem az expandált fémlemez

A Mevaco expandált lemezével a konstruktőröknek a színvilág kialakításakor sem volt nehéz dolguk. „A lemezeket vörös színárnyalatban porszórtuk. A modern megjelenés tetszik az embereknek a faluban, és persze az Arnsgrünben megszálló vendégeknek is. Ha valaki ideérkeztekor megkérdezi, hol találja a vendégházat, mindig a következő választ kapja: az az a faház ott, a szép, színes expandált lemezzel.”

Karakteres építészeti elem az expandált fémlemez

hírlevél-feliratkozás

épjog