2012. március 07.

Komplex megoldás tetőszerkezetek energiahatékony felújítására

Komplex megoldás tetőszerkezetek energiahatékony felújítására

A 20-30 évvel ezelőtt készült beépített tetőterek nyáron általában elviselhetetlenül melegek, télen szinte kifűthetetlenek, tapintásra hidegek a belső falfelületek, esetenként nedvesek, penészesek. Ennek hátterében súlyos hőszigetelés-technikai és páratechnikai hibák sokasága áll.

A régi tetőszerkezeteket általában rossz szigetelőképességű és vékony anyaggal, a szarufák között, egy rétegben szigetelték, ahol a szarufáknál vonalmenti hőhidak keletkeztek. A tetőszerkezet belső oldalán, a burkolat mögött gyakran teljesen más célra gyártott mezőgazdasági fóliát, kátránypapírt alkalmaztak, mely anyagok páratechnikai tulajdonságai nem megfelelőek. A rossz anyagválasztáson túl sok problémát okoz a szakszerűtlen kivitelezés is: a fóliaátlapolásokat nem ragasztották le, az elektromos vezetékekhez átlyukasztották a belső oldali páratechnikai fóliát, és sok esetben nem rögzítették a csatlakozó szerkezetekhez (válaszfalhoz, főfalhoz, térdfalhoz). Ezek a hibák hideg belső falfelületeket és nedvesedést, penészesedést idéznek elő. A tetőszerkezet külső részén elkövetett gyakori hiba, hogy nem helyeztek ellenlécet a cseréptartó lécek alá, így átszellőztetett légrés sem alakulhatott ki. Ha mégis volt légrés, sokszor nem gondoskodtak a megfelelő be-, illetve kiszellőzésről az eresz vonalában és a tetőgerinc környékén, így a levegő sem tud keringeni, ami hűthetné a felforrósodott fedés alatti légteret és az alatta lévő szerkezetet. Ez nyáron nagymértékben rontja a szigetelés hatékonyságát, míg télen a bejutó porhó és csapadék akadályoztatott lefolyása miatt a cseréptartó lécek elkorhadhatnak azokon a pontokon, ahol felülnek a szarufára. A fedés emiatt megcsúszhat az eresz irányába, vagy akár be is szakadhat.

E problémák végleges megszüntetésére a rétegrendek újbóli kialakítására van szükség, ami csak kívülről valósítható meg. Erre nyújt megoldást az Ursa üveggyapot, XPS és Seco termékeinek kombinált alkalmazása, mellyel a tetőszerkezetben több elem (a belső burkolat, a szarufa, illetve a megfelelő műszaki állapotú, nem törött, repedt, szétfagyott és lefagyott sarkú tetőcserép) is megmaradhat.

Komplex megoldás tetőszerkezetek energiahatékony felújítására

A belső oldalra párazáró Seco fólia helyezendő, a meglévő szarufák pedig Ursa XPS bakok segítségével magasíthatók, ami lehetővé teszi a szükséges hőtechnikai követelményeknek vagy az ezen felüli igényeknek megfelelő vastagságú Ursa üveggyapot elhelyezését.

Komplex megoldás tetőszerkezetek energiahatékony felújítására

E megoldás előnyei:
• helyére kerülnek a páratechnikai rétegek, véglegesen megszüntetve a lakótérben és az tetőszerkezetben kialakult problémákat;
• komplex megoldás (szarufa-magasítás – hőszigetelés – alátétfólia);
• az XPS bakoknak köszönhetően minimálisra csökken a szarufavonal mentén kialakuló hőhíd hatása.

Varga Tamás

 

hírlevél-feliratkozás

épjog