2015. október 02.

Korszerűbb és környezetbarát lett a BGF Buzogány utcai campusa

Korszerűbb és környezetbarát lett a BGF Buzogány utcai campusa

Több épületenergetikai fejlesztésre, köztük napkollektor beépítésére is sor került a Budapesti Gazdasági Főiskola Buzogány utcai és szentendrei épületegyüttesének felújítása során. A mintegy 340 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósult beruházással a korábbiaknál is jobb és energiatakarékosabb tanuló- és lakókörnyezet jött létre.

A Környezet és Energia Operatív Program pályázaton elnyert összegből a BGF szigetelte a Buzogány utcai épületegyüttes korábban még nem szigetelt épületszerkezeteit, lecserélte a korszerűtlen nyílászárókat, valamint korszerűsítette az épület fűtési rendszerét is. A kollégium tetejére egy, a használati melegvíz egy részét biztosító napkollektor került, amely évente mintegy 8 átlagos háztartás energiaszükségletének megfelelő, 104 GJ megújuló energiát termel majd. A fejlesztés jelentősen csökkenti az épület energiafelhasználását; a Főiskola közel 12 millió forint éves energiaköltség-megtakarítást vár a beruházástól.

Korszerűbb és környezetbarát lett a BGF Buzogány utcai campusa

A felújítást a Főiskola összehangolta a Campus területét korábban elválasztó Buzogány utca renoválásával. A BGF kérését támogatva a Zuglói Önkormányzat az autóforgalmi rendet megváltoztatta és lezárta az utcát. Az így kialakult, új burkolatú és kreatív utcabútorokkal berendezett, kellemes hangulatú, találkozásra és pihenésre ideális teret az itt lakók is szívesen használják. A terület a BGF hallgatói és munkatársai részére pedig még wi-fi-hozzáférést is nyújt.

A projekt keretében került sor a BGF szentendrei, Rév utcai épületének felújítására is, amely hőszigetelést, új világítótesteket és korszerű nyílászárókat kapott, valamint teljesen megújult a fűtési rendszer is: levegős hőszivattyúk és talajkollektorok biztosítják az egyenletes hőmérsékletet az épületben. A tetőre évente közel 53 ezer kWh villamos energiát termelő napelempark került, így az épület energiaellátását csaknem teljes mértékben megújuló energiaforrás biztosítja majd.

Korszerűbb és környezetbarát lett a BGF Buzogány utcai campusa

A Buzogány utcai épület generáltervezője a Comfort Consulting Mérnöki Tanácsadó Kft. volt, az építésztervező az And-an Terv Kft, a vezető tervező Zách András, a kivitelező pedig a Perbau Kft. volt. A BGF szentendrei épületének generáltervezője a Pannon-Gádor Mérnöki Iroda Kft. volt, a felelős építésztervező Enyedi Imre, a kivitelező pedig a Pesti Építő és Faipari Zrt. volt. A Buzogány Sétány tervezője a Lépték-Terv Kft., míg a kivitelező a Deep Forest Kft. volt.

hírlevél-feliratkozás

épjog