2013. szeptember 17.

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszer bevonatos táblákkal

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszer bevonatos táblákkal

A fehér színű, szilikátalapú bevonattal ellátott hőszigetelő táblák CE jelölési kódja és tűzvédelmi osztályuk változatlan marad, viszont gyorsabban és kevesebb ragasztó- és vakolóanyaggal végezhető a kivitelezés. A táblák beépítésekor ugyanis rögtön kezdhető a ragasztás, illetve a külső oldalukon a hálózás, a felület alapozása elhagyható.

A Knauf Insulation termékskáláján külön csoportot képviselnek a külső falak hőszigetelésére szolgáló kőzetgyapot táblák. Ezek az úgynevezett bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek = ETICS (az angol External Thermal Insulation Composite Systems rövidítése) részeit képezik, amelyek kialakításáról az ETAG 004 (az Európai Műszaki Engedély Útmutatója) rendelkezik. Ahhoz, hogy a hőszigetelés megbízhatóan, hosszú ideig szolgáljon, bizonyos tulajdonságokat (nyomószilárdság, felületre merőleges irányú húzószilárdság stb.) meg kell követelni, a megszokott hővezetési tényezőn, tűzvédelmi osztályon (nem éghető, A1) felül.

A nemrég megjelent, úgynevezett bevonatos termékek az eddig megismert és deklarált tulajdonságok mellett a kivitelezők számára nyújtanak további előnyöket. Gyártásuk során a már jól ismert FKD S, FKD, FKL táblák egyik vagy mindkét oldalára speciális, fehér színű, szilikátalapú filmréteget hordanak fel. Az így előállított bevonatos termékek CE jelölési kódja és tűzvédelmi osztályuk változatlan marad, a bevonatnak köszönhetően viszont jelentősen gyorsabban, akár 25 %-kal rövidebb időtartam alatt, és akár 35 %-kal kevesebb ragasztó- és vakolóanyag felhasználással – így kisebb költséggel – végezhető a kivitelezés. Ez annak tulajdonítható, hogy a táblák beépítése során rögtön kezdhető a ragasztás, illetve a külső oldalukon a hálózás, a felület alapozása (kérgesítés) elhagyható. Egyoldali bevonattal ellátott terméket célszerű a bevonatos oldalával kifelé beépíteni.

A bevonat további előnyei:

  • könnyebb kezelés;
  • a zárt felületnek köszönhető kisebb kiporzás;
  • könnyebb anyagmozgatás;
  • jobban vágható a tábla;
  • kompakt felület – biztosabb, jobb fogás.

A gyári vizsgálatok során tesztfalon, ellenőrzött körülmények között mérték, hogyan alakul a hagyományos és bevonatos táblák kivitelezési ideje és anyagfelhasználása.

Az alább táblázatos formában bemutatott mérések igazolták az előzetes számításokat, például 100 m2-es felületen akár 200–400 kg ragasztóval kevesebbet kell szállítani, bekeverni, az állványra juttatni és eldolgozni.

Anyagszükséglet
Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszer bevonatos táblákkal

Időszükséglet
Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszer bevonatos táblákkal

A bevonatos termékek megőrzik a kőzetgyapot termékek összes előnyét, emellett sokkal kényelmesebb, gyorsabb és megbízható, egyenletes minőségű kivitelezést garantálnak.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo