2014. március 13.

Különleges tetõforma, térrácsos szerkezet

Különleges tetõforma, térrácsos szerkezet

A Pancho Aréna nem fõtartós rendszerû, hanem térrács jellegû tetõszerkezettel készült, amelyben körülbelül 6 méterenként állnak konzolos, íves fõtartók, és ahhoz kapcsolódik egy alsó rúdlánc, valamint egy felsõ rudakból álló merevítõ teherhordó szerkezet.

A felcsúti Pancho Aréna, a néhai Makovecz Imre koncepciója alapján, Dobrosi Tamás és munkatársai által tervezett négyezer fõs stadion a Puskás Ferenc Labdarugó Akadémia létesítményeként mûködik. A két év alatt, mintegy 3,8 milliárd forintból kivitelezett stadion építéséhez mintegy 2400 köbméter ragasztott fát és ugyanennyi hagyományos faácsolatot, illetve 24 ezer köbméter betont használtak fel. A pálya 16 ezer négyzetméteren helyezkedik el, a tetõszerkezet teljes felülete 13 ezer négyzetméter.

Különleges tetõforma, térrácsos szerkezet

A stadion egyik meghatározó eleme a különleges formájú tetõfelépítmény; cikkünkben ennek készítésérõl említünk néhány további részletet. A tetõhöz felhasznált fõbb építõanyagok az alábbiak voltak:

  • természetes kõpala fedés, antracit színben, 35/25 cm-es méretben, hófogóval és tûzihorganyzott szegekkel ellátva;
  • egy réteg lucfenyõ deszkaborítás gomba és rovar elleni megelõzõ kezeléssel ellátva;
  • 8×12-110 cm íves ellenléc az építési terv kialakításának megfelelõen, íves felsõ és alsó övvel, ragasztott szelvénybõl összeállítva, felületkezeléssel;
  • vízzáró tetõfólia;
  • 40 mm vastag gyalult, félfalcos, fózolt burkolat, felületkezelése: vizes bázisú lazúr, aranysárga színben, tûzvédelme: kétkomponensû mûgyanta;
  • ezenkívül az áttöréseknél, illetve átvezetéseknél tömítõszalag, illetve lyukak környezetében speciális gallérok.

A tetõ konzolos felsõ részén 2 m széles kislejtésû részt alakítottak ki a kezelõjárda fogadására, illetve a világítótestek elhelyezésére és üzemeltetésére. Ezen a részen színezett, korcolt acéllemez fedést alkalmaztak. A tartók alsó felén 1 m szélesen vörösréz alapanyagú csatornája és vörösréz szegélyt alakítottak ki, amelyet korcolva készítettek el.

Különleges tetõforma, térrácsos szerkezet

„A különleges tetõforma gyártástechonlógiai okból nem volt megoldhatatlan, azonban a statikai számítás alapján elkészített csomóponti megoldások, illetve rúdbekötések komoly erõpróbát jelentettek a tervezõ, gyártmánytervezõ és -gyártó teamnek” – mondta Somogyi Tamás, a Sokon Kft. ügyvezetõje. A cég rétegelt ragasztott és egyéb különleges fa tartószerkezetek kivitelezésével foglalkozik, a Pancho Aréna tetõszerkezetére is õk kaptak megbízást. „A tetõ különlegessége az volt, hogy az építész tervezõ nem fõtartós rendszerû, hanem térrács jellegû szerkezetet kívánt kialakítani, amelyben körülbelül 6 méterenként állnak konzolos íves fõtartók és ahhoz kapcsolódik egy alsó rúdlánc, valamint egy felsõ rudakból álló merevítõ teherhordó szerkezet” – magyarázta a szakember.

Különleges tetõforma, térrácsos szerkezet

Kivitelezési szempontból a legnagyobb nehézséget mégsem a szerkezet bonyolultsága, hanem a határidõ szûkössége okozta: a megrendelõ 2013 decemberéig szerette volna a fõépület tetõszerkezetét befejezni, ehhez képest 2014. január végére tudták befejezni – palázással együtt – a fõépületet. „A szerkezet szerelése során igyekeztünk kialakítani olyan brigádokat, amelyek hasonló munkafázist csinálnak szinte végig, tehát egy társaság a fõtartók elhelyezésével foglalkozik, a másik az alsó övek szerelését végzi, míg egy harmadik az alsó öveket alátámasztó íves könyökfák egyedi beszabását és rögzítését végzi. Ezt a gondolatmenetet igyekeztünk a házon végigvinni” – világította meg Somogyi Tamás, hogy milyen módszerrel igyekeztek gyorsítani a munkálatokon.

Különleges tetõforma, térrácsos szerkezet

Mint megtudtuk, készültek kiviteli tervek, illetve gyártmánytervek is. A kiviteli terveket a megrendelõ készítette, de mivel ezeket nem tudták használni a CAD-alapú elemleszabó géphez, kénytelenek voltak az egész házat újra feldolgozni és az így kialakított csomópontoknak megfelelõen beméretezni az elemeket. „Így volt esély arra, hogy az elemek legyártása után valóban jó méreteket és jó tetõsíkdõlést kapunk. Ez viszont jelentõsen elvette az idõnket; közel másfél hónapig vártunk a megfelelõ tervek elkészülésére. Ez természetesen okozott némi feszültséget az együttmûködésben, illetve problémát a határidõ tartásában” – jegyezte meg az ügyvezetõ. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a nehézségek és bosszúságok idõszaka lezárult, és ma már elsõsorban a sikerélmény kapcsolódik ehhez a munkához: „Nagy dolog a kivitelezõ számára, amikor egy ilyen reménytelenül szûkös határidõben, kevés segítséggel ilyen lélegzetelállítóan nagy feladatot el tud végezni. Napi kihívások és problémák jellemezték végig az építkezést; a nagy szorítás miatt csak a végén érezte mindenki, milyen nagyszerû építészeti feladat részese lehetett.”

hírlevél-feliratkozás

épjog