cemix

2013. május 27.

Lakóépületek lefelé hűlő födémeinek hőszigetelése

Lakóépületek lefelé hűlő födémeinek hőszigetelése

A társasházak földszintjén lakóknak sokszor okoz gondot, hogy a lakásuk alatti pincehelyiségek födémeit nem vagy nem megfelelő mértékben szigetelték. Ennek következtében e lakásokban sokkal magasabb fűtésköltségek mellett is sokkal rosszabb a lakókomfort, mint a felsőbb szinteken lévőkben.

A lakók a hideg padlófelületek miatt fáznak, akár a burkolatok is károsodhatnak, vagy penészesedés léphet fel a páralecsapódás miatt.

A Knauf Insulation széles termékválasztékával minden területhez tud megfelelő hőszigetelést ajánlani. Lakóépületek lefelé hűlő födémeinek hőszigetelésére például jó megoldást nyújtanak a jól ismert Heraklith fagyapot termékek többrétegű, polisztirol vagy ásványgyapot maggal gyártott Heratekta és Tektalan (úgynevezett kompozit) táblái.

Lakóépületek lefelé hűlő födémeinek hőszigetelése
A Tektalan termékekkel kialakított hőszigetelés minden egyéb kiegészítés nélkül hő- és hangszigetelés egyben

E hőszigetelő és hangelnyelő anyagok esztétikus, ellenálló, akár gyárilag festhető felületüknek köszönhetően dekoratív burkolatként is funkcionálnak. Lefelé hűlő födémekre, a tűzvédelmi előírásoktól függően, műanyag vagy fémdübelekkel rögzíthetők.

Bővült a Knauf Insulation födémek hőszigetelésére szolgáló ásványgyapot termékeinek választéka: az egyik oldalukon szilikátalapú gyári bevonattal ellátott FKL C1 lamella a vonatkozó előírások figyelembevételével teljes felületű ragasztással vagy dübelezéssel rögzíthetők a födémen. Alkalmazásuk előnye, hogy a felületkezelt, ezáltal tömörebb felületű lamellák könnyebben kezelhetők. Látszó felületű szigetelésként történő alkalmazásukkor a szebb megjelenés érdekében a lamellák felülete beépítés után – festékszóróval – átfesthető.

Lakóépületek lefelé hűlő födémeinek hőszigetelése

A fagyapot és kőzetgyapot táblák természetesen kombinálva is beépíthetők. Ezt a megoldást elsősorban nagy alapterületű mélygarázsokban alkalmazzák. A kőzetgyapot táblák alatt vékonyabb (25 vagy 35 mm-es) Heraklith lemezeket helyeznek el, majd a két réteget együtt dübelezik a födémre.

Az ásványgyapot termékek közül a kasírozott felületű táblákat is előszeretettel alkalmazzák a kivitelezők, melyek szintén olcsó, gyorsan kivitelezhető megoldást kínálnak. A kasírozás esztétikus felületet eredményez, emellett megakadályozza a levegő mozgását a szigetelés alsó rétegében, ezzel a szigetelőképesség romlását. Ezek az anyagok dübelezéssel rögzíthetők, ügyelve a kasírozás épségének megőrzésére.

A helyes technológiával beépített hőszigetelő anyagok javítják a komfortérzetet, egyben jelentős mértékben csökkentik az energiafelhasználást.

Lakóépületek lefelé hűlő födémeinek hőszigetelése
A háromrétegű Heratekta fagyapot építőlapok polisztirol hab hőszigetelő maggal és kétoldali cementkötésű Heraklith fagyapot fedőréteggel készülnek

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog