2014. május 29.

Magastetők hőszigetelése szarufák között

Magastetők hőszigetelése szarufák között

Nagyon sokan elfelejtik, hogy a tetőszerkezet – mint például a homlokzat – külső határolószerkezet, így közel sem foglalkoznak vele olyan mélységben, mint kellene. Nem veszik például figyelembe, hogy a tetőszerkezet a nap beesési szöge miatt sokkal jobban fel tud melegedni, mint a homlokzat.

A tetőtéri szigetelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ugye nem szeretnénk, ha a meleg miatt nyáron nem tudnánk aludni a tetőtérben, vagy a külső zajok beszivárognának a lakótérbe? Télen pedig rengeteg energiát pazarolhatunk el, mivel a meleg levegő felfelé száll, így ha a földszinten szeretnénk elérni egy kívánt hőmérsékletet, akkor a tetőtérben annál 3-4 °C-kal melegebb lesz.

Magastetők hőszigetelésére kitűnő megoldást nyújt a jó minőségű – legalább 0,039-es vagy annál is alacsonyabb l értékű – Ecose üveggyapot, amit a lehető legnagyobb vastagságban (a következő bekezdésben ajánlottak szerint) célszerű beépíteni. Egy jól kivitelezett hőszigetelés 50 éven keresztül szolgálja a házat, és a befektetés többszörösen megtérül!

Magastetők hőszigetelése szarufák között

A tetőtéri hőszigetelések kialakításakor a fólia is kritikus kérdés. Felújításnál meg kell nézni, hogy páraáteresztő vagy párazáró fólia van-e felrakva alátéthéjazatként. Ha párazáró fólia van fent, akkor a szarufa vastagságát nem szabad teljes keresztmetszetében szigetelőanyaggal kitölteni (tehát ha a szarufa 10/15-ös, akkor nem szabad 15 cm vastag szigetelést berakni), hiszen a beltérről a hőszigetelő rétegbe jutó párát a kondenzáció megelőzésére megfelelő keresztmetszetű légréssel ki kell szellőztetni. Páraáteresztő fóliánál a szarufaköz teljes keresztmetszetben kitölthető szigetelőanyaggal.

Nagyon sok gondot okoz a nem megfelelő minőségű vagy rosszul beépített belső páratechnikai réteg, amelynek feladata, hogy meggátolja a fűtött helyiségekből kiáramló pára bejutását a hőszigetelő rétegbe. A nem légtömör, kiszakadt páratechnikai réteg nagyon rövid idő, akár egy fűtési szezon alatt a hőszigetelő réteg, sőt a tetőszerkezet végleges károsodását okozhatja.

Magastetők hőszigetelése szarufák között

Ahhoz, hogy a tető homogén és hőhídmentes szigeteléssel rendelkezzen, a rétegrendet már a ma hatályos hőtechnikai előírások betartásához (a hőátbocsátási tényező értéke tetőkre 0,25 W/m2K) is célszerű kiegészíteni 5-10 cm-es hőszigeteléssel, ami a szarufák belső oldalán, azokra merőlegesen helyezhető el. A hőszigetelő rétegek teljes vastagsága legalább 25 cm legyen. A jövő januárban hatályba lépő új előírások a tetőkre vonatkozóan is szigorodnak. A hőátbocsátási tényező tetőkre 0,17 W/m2K lesz, ami a fedélszékek geometriai méreteit is befolyásolni fogja. Minél alacsonyabb l értékű anyagot építünk be, annál jobban szigetel a termék, így ilyen anyaggal jelentősen javítható a szigetelőképesség, illetve helyhiány esetén csökkenthető a beépítendő vastagság.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

Fischer

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo